Zvieracie krematórium zatiaľ nebude

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 26. januára 2020, 12:00

Okresný úrad v Trnave zastavil konanie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie v prípade zámeru na vybudovanie zvieracieho krematória, pretože investor vzal svoj návrh späť. Vyplýva to z rozhodnutia odboru starostlivosti o životné prostredie okresného úradu.

(Autor: pohrebnictvo.sk)

Zvieracie krematórium plánovala v priemyselnej časti Trnavy prevádzkovať spoločnosť Anubis. V areáli bývalých Trnavských automobilových závodov malo slúžiť na spaľovanie tiel spoločenských zvierat, jeho maximálna kapacita mala byť 1200 kilogramov za deň. Začiatkom tohto roka vzala spoločnosť svoj návrh na začatie zisťovacieho konania späť, okresný úrad tak konanie zastavil.

V širšom okolí momentálne zvieracie krematórium nie je, chýba aj legálny zvierací cintorín. Minulý rok na verejnom zhromaždení odmietli zámer na zriadenie zvieracieho krematória obyvatelia obce Bučany v okrese Trnava, navrhovateľka vzápätí od svojho zámeru ustúpila. Podobný scenár sa opakuje aj v prípade Trnavy, aj keď podľa Romana Schatza zo spoločnosti Anubis zvieracie krematórium nespôsobuje žiadny zápach a nemá prakticky žiadny vplyv na životné prostredie.

Myšlienka zriadenia zvieracieho krematória v Trnave nebola nová. Už v roku 2011 s ňou prišla trnavská podnikateľka, radnica v tom čase jej zámer odmietla s vysvetlením, že nie je v súlade s územným plánom a inými plánmi samosprávy v určenej lokalite.

Na Slovensku momentálne funguje asi šesť krematórií na dôstojné spaľovanie uhynutých zvierat. Podľa cenníka zariadenia v Senici stojí individuálne spopolnenie zvieraťa podľa jeho hmotnosti od 45 do 200 eur.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel