Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Piešťany
  • 26. januára 2020, 08:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, Rádio Piešťany má široký záber činnosti. V džezovej sfére je obľúbeným zdrojom skvele vyberanej hudby a často počujem ľudí rôznych vekových sfér hovoriť o tom, že v ich okolí hrá iba jedno rádio. To naše. Vie o nás veľa aktívnych hudobníkov, hudobných dramaturgov, majiteľov klubov. Dnes sa hlásia vydavateľstvá s ich novovydanými doskami, aby sme ich prezentovali. Sme mediálnym partnerom viacerých významných festivalov a podujatí.


Jano Babič. (Autor: red)

Sme partnermi džezového portálu jazz.sk. Poskytuje nám informácie a aktuality o dianí na našej a zahraničnej džezovej scéne. Táto spolupráca trvá osem rokov, pretože presne tak dlho už existuje anketa Esprit, ktorá hodnotí slovenské džezové albumy vydané v priebehu kalendárneho roka. Hudobná anketa už ôsmy rok sústreďuje celoročnú úrodu džezových noviniek, aby ich predstavila verejnosti a odbornej porote. Verejnosť v priebehu apríla hlasuje za svoj favorizovaný album a 30. apríla, na Svetový deň džezu, uverejní výsledky hlasovania verejnosti a zároveň názor poroty na nominované albumy. Obe kategórie oceňujú svojich víťazov a pri tejto príležitosti odznie v ten slávnostný večer koncert troch vybraných orchestrov zúčastnených v ankete. V týchto dňoch organizátori na portáli jazz.sk finalizujú nomináciu džezových albumov vydaných v roku 2019. My vás budeme o nominovaných albumoch nielen priebežne informovať, ale v relácii Podoby džezu vám ich všetky postupne predstavíme.

Mesiac január je štedrý nielen na unikátnych bubeníkov, ale narodili sa v ňom aj dvaja géniovia gypsy džezu alebo jazz manouche, ako zvyknú označovať túto džezovú krásu vo Francúzsku. Gitarista Jean Reinhardt sa narodil 23. januára 1910 a o dva roky skôr 26. januára uzrel svetlo sveta neopakovateľný huslista Stephane Grappelli. Obaja – najprv zvlášť – vymysleli džez, aký sa dovtedy nehral. Dôvody boli rôzne, ale výsledok je rovnaký. Neopakovateľný kumšt, dodnes napodobňovaný a analyzovaný mnohými gitaristami, štýl, ktorý stále inšpiruje vynikajúcich umelcov. Stephane Grappelli urobil z huslí rovnoprávny džezový inštrument.

Aj slovenská scéna mala silné obdobie husľového džezu, to najsilnejšie odznelo v 60. rokoch, keď sa v každej dobrej kaviarni hral parádny swing. Mená Vizváry, Buga, Duna, Farkaš, Solčányi, Bertók boli ťahákmi v letných aj zimných večeroch v piešťanských kaviarňach… V budúcej relácii Podoby džezu si zaspomíname na toto obdobie, zahráme si z tvorby Djanga Reinhardta, Stephane Grappelliho, Svena Asmussena, porovnáme ich hru so súčasnými gitaristami a huslistami a tiež predstavíme ich spoluprácu s hviezdnymi osobnosťami ako Oscar Peterson alebo v súčasnosti speváčka Cyrrille Aimeé. Predstavíme si aj prvé nominované albumy ankety o najlepší slovenský džezový album Esprit 2019.

Na stretnutie v nedeľu o 20:00 na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila