Študenti SPŠE tretíkrát na celosvetovej Lego súťaži

  • Nezaradené
  • 23. januára 2020, 12:00

Lego skladačky pozná každý z nás. Už aj malý štvorročný chlapec dokáže zložiť autíčko a dokonca to auto jazdí. Ďaleko vyšší level je ovládať prácu s programovateľnou Lego kockou EV3, vyskladať originálne konštrukcie prevodoviek, realizovať nadstavby kocky EV3, plniace špeciálne funkcie. Ak toto všetko dieťa ovláda, treba to niekde predviesť, nech o ňom vedia. Niektorí študenti Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch všetko uvedené ovládajú.

Študenti SPŠE Piešťany Matej Korec, Matej Kabát a Erik Klimant v ostrej súťaži Robot game. foto: autor

Preto sa Matej Korec, Matej Kabát a Erik Klimant, žiaci prvého a druhého ročníka SPŠE, rozhodli zapojiť do najťažšej úrovne Lego, a to do First Lego League (FLL) súťaže. Riešili inštaláciu nových bytových jednotiek so zeleňou na streche, hojdačku, dopravnú zápchu a most.

Je to celosvetová súťaž družstiev mládeže do sedemnásť rokov, a je pomerne komplexne ponímaná. V tomto roku bola nosná téma s názvom City shaper, čo by sa mohlo preložiť ako Architekt mesta. Úlohou bolo naštudovať a spracovať jeden objekt v rodnom meste, navrhnúť vylepšenia a celé to podať cestou videofilmu, prezentácie alebo inou vhodnou formou FLL komisii pre hodnotenie „Témy FLL“.

Bola to však len jedna zo štyroch hodnotených oblastí. Ďalšia bola tímová spolupráca v družstve. Treťou oblasťou bol dizajn Lego robota pre riešenie štrnástich úloh na vybudovanom Lego ihrisku. Ihrisko si muselo družstvo vybudovať presne podľa plánu z dodaných stavebníc na dodanej podložke. Najzložitejšou a najkritickejšou úlohou bola Robot game. Spočívala v priamom realizovaní štrnástich úloh navrhnutým a naprogramovaným Lego robotom na stavebnicovom ihrisku. Lego robot musel tieto úlohy plniť autonómne (sám), len programom, ktorý mu družstvo vložilo do pamäte.

Vybudované ihrisko bolo modelom mesta a robot v ňom musel napríklad odstrániť dopravnú zápchu, inštalovať na určených miestach bytové domy, zdvihnúť výťah, spustiť hojdačku s vozičkárom, nainštalovať dron na most a ďalšie úlohy, ktoré je bežne potrebné robiť v dnešných mestách. Napríklad aj inštalovať zeleň na strechách domov. Maximálny celkový čas na prácu robota na ihrisku bol dve a pol minúty, do práce robota sa nesmelo zasahovať, bolo však možné stiahnuť ho z ihriska a znovu pustiť ten istý alebo iný program. Takéto stiahnutie však bolo trestané stratou určitého počtu bodov. Splnenie úloh bolo spojené so ziskom bodov. Družstvo-robot, ktoré ich získalo najviac, zvíťazilo.

Za SPŠE Piešťany súťažili žiaci prvého a druhého ročníka Matej Korec, Matej Kabát a Erik Klimant. Prihlásení boli na turnaj FLL v Bratislave, ktorý sa konal 9. januára. Na Slovensku bolo takýchto turnajov sedem a do celoslovenského finále postupovali ich víťazi. Ako tému si vybrali budovanie zelených striech. V Robot game riešili inštaláciu nových bytových jednotiek so zeleňou na streche, hojdačku, dopravnú zápchu a most. Na turnaj v Bratislave bolo prihlásených pôvodne 14 družstiev, nakoniec získalo body len 11. Družstvo SPŠE sa umiestnilo na ôsmej priečke. Táto súťaž je obmedzená vekovo, preto sa jej zúčastňujú len žiaci prvých a druhých ročníkov.

Jozef Dragula

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela