Na rekonštrukciu osvetlenia nemajú obce peniaze

  • Spravodajstvo
  • 23. januára 2020, 00:01

Takmer každá tretia obec na Slovensku potrebuje rekonštrukciu verejného osvetlenia, na ktorú však nemá financie. Uviedlo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) v tlačovej správe. ZMOS vykonával prieskum stavu verejného osvetlenia na prelome rokov, celkovo v ňom odpovedalo 518 starostov a primátorov z obcí všetkých veľkostných kategórií.

Naposledy prešlo v Piešťanoch vďaka eurofondom rekonštrukciou pouličné osvetlenie na časti úseku Bratislavskej cesty. foto: Supa

Problémy s rekonštrukciou osvetlenia majú aj Piešťany. Zastarané osvetľovacie telesá sa im darí meniť sporadicky len vďaka euorofondom, i to len v čiastkových nepostačujúcich počtoch.

Spokojnosť s technickým stavom osvetlenia uviedlo 46,5 percenta starostov. Štyri percentá respondentov konštatovali, že osvetlenie v ich obci potrebuje rekonštrukciu, ktorú však už vykonávajú. Vyše osem percent starostov rekonštrukciu plánuje, ďalších 30,3 % respondentov uviedlo, že osvetlenie v ich obci potrebuje rekonštrukciu, no nemajú dostatok financií. Ďalších 8,4 % respondentov uviedlo iný technický stav osvetlenia, 2,3 % starostov sa nevedelo k otázke vyjadriť.

Za dostatočne osvetlenú považuje svoju obec 79,6 % starostov a primátorov. Nedostatočné osvetlenie obce uviedlo 14,8 %, vyjadriť sa nevedelo 5,6 % starostov.

Z hľadiska finančnej náročnosti považuje 25,2 % starostov prevádzkovanie osvetlenia za veľmi náročné, 59,6 % respondentov považuje osvetlenie za finančne mierne náročné, 10,7 % za finančne nenáročné a 4,5 % nedokázalo náročnosť posúdiť.

Takmer všetci starostovia považujú prevádzkovanie verejného osvetlenia za samozrejmosť. Uviedli, že celkovo je 97,5 % verejných priestorov v ich obciach osvetlených.

ZMOS je záujmovým združením právnických osôb, ktoré v súčasnosti združuje vyše 96 percent všetkých obcí na Slovensku. Organizácia so sídlom v Bratislave bola založená v roku 1990.

(pror)/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel