Grape festival roka 2019, ale na letisku v Piešťanoch naposledy

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 23. januára 2020, 08:00

Zväz autorov a interpretov populárnej hudby (ZAI) odovzdal minulý týždeň výročné ceny ZAI za rok 2019. Ocenenia v podobe sošky mikrofónu si v jedenástich kategóriách prevzali interpreti, redaktori a organizátori hudobných podujatí. Medzi ocenených sa zaradil aj letný hudobný festival v Piešťanoch, Grape.

Letný hudobný festival Grape sa od svojho prvého ročníka v roku 2010 konal každoročne až do roku 2019 na letisku v Piešťanoch. (Autor: FB Grape festival)

Cenu za festival roka 2019 udelili organizátorom festivalu Grape, ktorého v poradí desiaty ročník sa na piešťanskom letisku konal 9. a 10. augusta 2019. Na letisku sa však tento čoraz významnejší slovenský hudobný festival v roku 2020 bude konať naposledy.

Sošky mikrofónu si v jedenástich kategóriách prevzali interpreti, redaktori a organizátori hudobných podujatí

Grape je hudobný festival, konajúci sa každoročne od roku 2010 počas augusta. Prvý ročník sa mal pôvodne uskutočniť v Pezinku (preto názov hrozna Grape), avšak po presune do Piešťan na tomto mieste už zostal.

Grape postupne vyrástol z pôvodne malého podujatia na jeden z najväčších hudobných festivalov na Slovensku, pričom svojou snahou o prezentáciu slovenskému publiku menej známych umelcov z domova aj zahraničia si získava pozitívne ohlasy. Festival sa v rokoch 2012 a 2014 zaradil medzi desať najlepších malých festivalov v Európe podľa Europe Festival Awards. Kapacita je 20-tisíc divákov, prvý raz sa Grape vypredal v roku 2014. A ani vlani to nebolo inak.

Festival bol prínosom aj pre poskytovateľov ubytovania a reštauračných služieb v kúpeľnom meste. Počas dvoch dní v úvode augusta si miestni podnikatelia v oblasti služieb mohli povedať, že išlo pre nich o takzvaný zlatý víkend, keď boli piešťanské ubytovacie kapacity takmer do posledného miesta obsadené najmä návštevníkmi festivalu. Ako jeden z najlepších malých festivalov v Európe priťahoval Grape i klientelu, ktorá neobľubovala prespávať v stanovom mestečku na letisku a atmosféru si vychutnávala iba pri hudobnej produkcii a na noc sa odoberala do hotelového komfortu.

Avšak z Piešťan začali lietať chartrové lety do dovolenkových destinácií v Turecku a Egypte. A malo by ich byť ešte viac. Kraj sa snaží vrátiť letisku jeho pôvodnú funkciu. Festival však na letisku nemôže fungovať, ak má letisko zabezpečovať leteckú prevádzku.   

Grape na letisku v Piešťanoch tak usporiadajú naposledy 7. a 8. augusta 2020. Organizátori festivalu Juraj Podmanický a Ján Trstenský sa nechali v závere minulého roka počuť, že by v regióne radi zostali.

Kde by to však malo byť, nie je jasné. Ak chce mať festival i naďalej ambíciu prijať 20-tisíc návštevníkov, potrebuje pozemky v obdobnej veľkosti piešťanského letiska. Takými však v regióne nedisponuje ani Trnavská župa, ale ani piešťanská samospráva. Preto ak chce festival v regióne naozaj ostať, musel by nájsť priestory na privátnych pozemkoch s ucelenou veľkosťou letiska. A, samozrejme, pri obslužnosti 20-tisíc návštevníkov i obdobnú infraštruktúru prístupových ciest, parkovacích plôch a inžinierskych sieti, ako má letisko.

Grape sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou zaradí medzi trojicu obľúbených festivalov, ktoré z Piešťan za posledné roky odišli. Punkáči deťom odišiel z autokempingu na Lodenici na letisko do Trenčína, Topfest sa z letiska vrátil späť na Zelenú vodu a Grape po tomto lete vyženú charterové dovolenkové lety.

Z letných hudobných festivalov tak v Piešťanoch zostáva už len posledný – Lodenica, aj ten však podľa pravidelných návštevníkov vraj za posledné roky stráca svoju pôvodnú úroveň.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel