Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. januára 2020, 00:01

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v čase prezenčnej vojenskej služby – nie je to tak dávno – stúpala vždy v máji spotreba krajčírskych metrov. Mnohí z nás, obrancov vlasti, si veľmi dobre pamätáme na ten radostný okamih, plný nádeje a očakávania, keď sme začali z krajčírskeho metra odstrihávať jednotlivé centimetre. Bolo ich stopäťdesiat.


Jano Babič (Autor: red)

Deň po dni sa blížil vytúžený deň, ktorého označením bol „civil“. Deň, keď sme sa vrátili do normálneho života k svojim blízkym, priateľom a láskam. Niežeby „vojna“ bola niečo nenormálne, ale predsa to bol čas obmedzujúci a neslobodný, nie vždy spravodlivý. Strihali sme meter, aby sme si každý deň pripomínali, že nás čaká niečo dôležité, deň, keď sa môže začať niečo nové, krajšie, čoho sa môžeme zúčastniť a sami rozhodnúť o hodnotách a prioritách, ktorými chceme naplniť našu budúcnosť.

Podobný pocit mám aj dnes. Po mnohých rokoch mám pred sebou spomienku a rovnaké očakávanie. Blíži sa dôležitý deň, keď sa môžem vyjadriť k svojej budúcnosti, hlavne k budúcnosti a vláde hodnôt, ktoré uznávam. Dnes nás delí štyridsaťjeden dní od významnej udalosti. Už nemusíme kupovať krajčírske metre. V každom počítači, v každom mobilnom telefóne je kalendár, ktorý stačí nastaviť a on za vás odpočíta čas, keď je treba vstať a ísť. Tak ako na našom legendárnom Kolonádovom moste je nápis pripomínajúci tento zásadný prvok – „Surge et ambula“, vstať a ísť. Do 29. februára 2020 ostáva štyridsaťjeden dní…

Rozbeh každého roka je diétnejší na koncerty a kultúrne podujatia, ktoré by zaplnili dramaturgiu našej relácie. Ale ostáva nám ešte niekoľko nových albumov z minulého roka a ankety a hodnotenia zapĺňajú stránky odborných časopisov. Najlepšie albumy, najlepšie kapely, rebríčky magazínov a vydavateľstiev prezrádzajú obľúbenosť hudobných diel.

V decembri sa odohralo finále ankety mladých slovenských džezových kapiel Jazz Start Up. Výsledky záverečného večera vám spolu s nahrávkami zúčastnených orchestrov a sólistov predstavíme v budúcej relácii. Dňa 23. januára uplynie 110 rokov od narodenia Djanga Reinhardta. Aj spomienka na tohto neopakovateľného gitaristu bude na programe nedeľnej relácie. Maturita džezového poslucháča bude pokračovať albumom, ktorý nahral Grant Green pod titulom Idle Moments.

Aktuality a informácie z domácej i zahraničnej džezovej scény sú stálou rubrikou našej relácie. Podoby džezu na Rádiu Piešťany majú svoj pevný vysielací čas v nedeľu o 20:00 a v stredu o 23:00 reláciu v plnom znení reprízujeme.

Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav