Médiá, traste sa! Na SPŠE budú vyučovať atraktívne multimédiá

Otázkam počas Dňa otvorených dverí na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Piešťanoch nebolo konca-kraja. Odkedy sa učíte programovať a v akých jazykoch? Vedel by som si naprogramovať a zostrojiť lietajúci dron a tiež robot, čo by za mňa umýval doma riad? Koľko si asi mesačne privyrobia študenti, ktorí začínajú s kšeftíkmi? Je pravda, že sa chystáte vyučovať multimédiá?


Deviataci na dni otvorených dverí SPŠE (Autor: vd/mk)

Deviataci sa dozvedeli, že niektorí študenti už majú naozaj založenú firmu. Takéto a podobné informácie zaujímali budúcich stredoškolákov od Myjavy cez Trenčín, Starú Turú, Topoľčany, Senicu alebo Galantu, ktorí prišli na „elektriku“ na skusy.

Už vo vstupnej hale stredoškoláci SPŠE prezentovali ukážky svojich výtvorov – robotických autíčok, zoznamovali mladších kolegov aj ich vyučujúcich či rodičov s prácou 3D tlačiarne. Návštevníci si vypočuli, ako funguje študentská firma a aké produkty ponúka. V telocvični sa práve hral stolnotenisový turnaj. Po vyhodnotení a odovzdaní cien sa ping-pong hral už len pre zábavu. Nad hlavami žiakov sa o kúsok ďalej vznášali drony, ktoré si mladí programátori sami naprogramovali. Bol tu i robot, čo maškrtníkom podával cukríky. V menšej telocvični fungovala posilňovňa, pre návštevníkov tu mali pripravené súťaže, prezentovali krúžky či kurzy.

Novinkou je atraktívny odbor – multimédiá, ktorý tu začnú vyučovať od septembra. „Počas štvorročného štúdia sa žiak na našej škole naučí využívať multimediálne zariadenia, môže sa uplatniť v komerčnej sfére v grafických, reklamných, reprodukčných, hudobných, rozhlasových a televíznych štúdiách, vo filme, pri tvorbe publikácií, materiálov pre e-learning a virtuálne vzdelávanie. Absolventa multimédií pripravíme na štúdium na všetkých univerzitách technického zamerania, prípadne umeleckého smeru,“ uviedol riaditeľ školy Jozef Kolník.

Pozitívom je i to, že ak sa študentovi už nebude chcieť ďalej vzdelávať na vysokej škole a pôjde rovno po maturite do praxe, môže sa hrdiť tým, že je naozaj kvalifikovaným a schopným ponúknuť svojmu zamestnávateľovi svoj potenciál – samostatne zvládne všetky uvedené multimediálne záležitosti. Médiá, traste sa!

Pochodujúc po celej škole deviataci nazreli aj do tried, kabinetov a odborných učební, kde sa prezentovala matematika, fyzika, tvorba webových stránok, vyučovanie informatiky a výpočtovej techniky. Stredoškoláci mali pripravené ukážky práce v programe Proge Cad, predstavili záujemcom program CISCO. Mohli si pozrieť aj prezentáciu výučby slovenského i cudzích jazykov a všeobecno-vzdelávacích predmetov.

Chlapcov zaujímali ukážky elektrických meraní a tiež prezentácie o elektrotechnickej spôsobilosti a elektrických inštaláciách. Tie sú soľou života každého elektrikára. Aby záujemcovia o štúdium na tejto škole dostali ešte kompletnejší prehľad o vyučovaní, boli tu ukážky praktickej výučby či prezentácia firmy. A tiež „zahrievacie“ informácie o odbore multimédiá, ktorý doplní skladbu informačných a sieťových technológií a elektrotechniky zameranej na počítačové systémy a informatické a telekomunikačné systémy.

Technici sa vyznali, ostatní sa len dívali. A čudovali sa, čo všetko môže človek zvládnuť za štyri roky, ak sa vyberie týmito smermi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava