Riaditeľ Tesly by sa dožil 94 rokov

Vždy, keď vidím na stránkach Piešťanského týždňa fotografiu Petra Pfliegela, ktorej vydanie v predstihu avizuje jeho milujúca manželka, pričom prinesie a zaplatí si spomienku na svojho muža, vynoria sa mi v mysli mnohé okamihy z čias, keď práve tento muž s vizionárskym a manažérskym naturelom viedol dlhé roky koncernový podnik Tesla Piešťany.


Pretože železničné priecestie bývalo zatvorené pre veľkú frekvenciu vlakov a tiež pre posúvanie vagónov aj do Ružového mlyna, na Vrbovskej ceste zmontovali vojaci v roku 1970 nadjazd. Autá riadila signalizácia vyrobená v Tesle. (Autor: reprofoto: Trnavský hlas)
Ing. Peter Pfliegel – riaditeľ koncernového podniku Tesla Piešťany.

Dnes som si spomenula, ako som ako malá slečna – prváčka na základke – chodievala domov zo školy po nadjazde, ktorý zmontovali v novembri roku 1970 vojaci nad železnicou v miestach, kde sa teraz nachádza podchod.

Spolu so mnou cez ten nadjazd chodila polovica teslákov. Keď ho vojaci hodonínskeho útvaru budovali – a bolo to v rekordne krátkom čase, chodila som okolo nich a pozerala, ako makajú. Nik sa tam neopieral o lopatu. Tí maskáčoví fešáci vybudovali pre nás nadjazd dlhý 196 metrov, v strede bola cesta pre vozidlá, naboku lávka pre peších a cyklistov. Každý cyklista pekne zosadol a lávku prešliapal pešo. Možno by to bola inšpirácia aj pre súčasnosť a nebolo by toľko zrážok v podchode pod železnicou.

Prečo som si spomenula v tejto súvislosti na riaditeľa Tesly? Lebo už v tom čase riadilo dopravu na moste špeciálne zariadenie na fotobunku, ktoré vyrábali práve tesláci. Vymenovať všetky polovodiče a integrované obvody, ktoré neskôr moji kolegovia a ich ďalší spolupracovníci vyvíjali a vyrábali, by trvalo celú večnosť. Prvú československú CCD kameru alebo Piešťanský mikropočítač displejový (PMD 85), prvý osobný počítač, na ktorom československá mládež hrávala dnes už archaického „hada“ alebo obdobu hry Manic Mineral, uviedli do života vynikajúci odborníci pod vedením dobových géniov Vladimíra Áča a Romana Kišša.

Udialo sa to pod taktovkou práve spomínaného riaditeľa Petra Pfliegela. Je to už dvanásť rokov, čo odišiel na druhý svet, a tento rok by mal 94 rokov. Na ľudí jeho formátu a tím, ktorým sa obklopil, môžeme byť my, Piešťanci, hrdí. Česť jeho pamiatke!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav