Na Slovensku je čoraz menej ľudí čo by chcelo socializmu

Na Slovensku by čoraz menej ľudí chcelo návrat socializmu a vystúpenie krajiny z Európskej únie (EÚ). Napríklad podiel ľudí požadujúcich návrat socializmu klesol z 29 na 23 percent, podpora vystúpenia z EÚ klesla z 30 percent na 24. Z politikov, len Ľubomír Blaha poslanec národnej rady za SMER-SD patrí medzi nekritických obdivovateľov socializmu. Agendu výstupu z EU majú z politických strán iba Kotlebovci.


Ľubomír Blaha (vľavo) poslanec za SMER-SD patrí medzi fanatických obdivovateľov socializmu. (Autor: FB Ľuboš Blaha)

Väčšina opýtaných by chcela zmeniť demokraciu v podobe, v akej dnes funguje na Slovensku, a to najmä angažovanosťou slušných ľudí (76 percent) alebo posilnením nezávislosti a odbornosti policajných vyšetrovateľov, prokuratúry, súdnictva, kontrolných a regulačných orgánov, aby sa znížilo riziko zneužitia moci (74 percent). V oboch prípadoch tieto riešenia požaduje vyšší podiel ľudí ako v prieskume z januára 2017 (71 percent, vtedy 63 percent). Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre neziskovú organizáciu Ineko uskutočnila agentúra Focus v decembri 2019 a v januári 2017.

Agentúra Focus položila 1 008 respondentom otázku „chceli by ste demokraciu, akú máme dnes na Slovensku, zmeniť podľa nasledujúcich možností?“, pričom respondentom ponúkli na výber 10 rôznych možností. Pri porovnaní výsledkov stúpol tiež podiel ľudí, ktorí by súhlasili s posilnením priamej demokracie, aby mohli občania častejšie rozhodovať napríklad prostredníctvom referenda (z 58 na 65 percent). Podobne stúpol podiel ľudí, ktorí sú za posilňovanie a dozrievanie demokracie, ktorá síce nie je na Slovensku dokonalá, ale lepšiu možnosť krajina nemá (z 50 na 59 percent) ako aj podiel ľudí, ktorí by súhlasili s väčšou decentralizáciou, čiže presunom väčších kompetencií a zdrojov do rúk samosprávnych krajov a obcí (z 50 na 57 percent).

Naproti tomu mierne klesol podiel ľudí, ktorí by súhlasili so zrušením parlamentného systému a nastolením diktatúry (zo 16 na 14 percent). Výraznejšie klesol podiel ľudí, ktorí by súhlasili s návratom k socializmu spred roka 1989 (z 29 na 23 percent) ako aj ľudí, ktorí sú za vystúpenie Slovenska z EÚ (pokles z 30 na 24 percent). Menej ľudí by tiež podporilo príchod silného politického vodcu a posilnenie jeho právomocí pri riadení štátu (pokles zo 40 na 35 percent). „Celkovo je posilnenie demokratického povedomia a väčší odpor k nedemokratickým riešeniam pozitívny a zaujímavý jav. Môže ísť aj o dôsledok intenzívnejšej verejnej debaty, ktorá sa v uplynulých rokoch venovala fungovaniu demokracie u nás aj vo svete, jej ohrozeniam ako aj významu demokracie pre kvalitu života,“ uvádza Ineko.

V porovnaní s výsledkami spred troch rokov sa ukázal nárast podielu ľudí, ktorí by demokraciu chceli zmeniť posilnením úlohy štátu v oblasti ekonomiky, napríklad cez vyšší počet štátnych firiem, vyššie dane aj výdavky štátu (nárast z 39 na 46 percent).

„Aktuálny prieskum z decembra 2019 potvrdil pozitívne trendy, ktoré ukázal prieskum z januára 2017 pri preferenciách diktatúry aj vystúpenia z EÚ,“ uzavrela mimovládna organizácia Ineko.

Pror/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav