Vianočné trhy lákali ľudí viac ako mesiac

Vôňa vianočného punču, vína, lokší, ale aj cigánskej či klobások. Poslednú tretinu novembra a celý december sprevádzali obyvateľov i turistov v centre Piešťan vianočné trhy. Koncerty a vystúpenia prilákali tisíce ľudí.

Na Námestie slobody zavítali v novembri a decembri tisíce ľudí. Foto: am

Po prvý raz trhy vylákali ľudí do centra už 22. novembra. Po slávnostnom rozsvietení vianočného stromčeka sa stovky návštevníkov rozpŕchli k stánkom s občerstvením a vychutnali si prichádzajúcu chuť Vianoc. Do tanca zahrala Nová stopa Bojná, ktorú vystriedal Johnny Cash Revival.

Počas nasledujúcich týždňov sa na pódiu predstavili hudobníci, ktorí priniesli tie najrozmanitejšie žánre. Svoju muziku zahral Chris Ellys, Gipsy Elegance, Lucie & David Koller Cover Band či Kubánec Aristarco Perez, ktorému sekundovala Niurka Pita Alvelo. Dvojica rozpútala temperamentnú zábavu plnú latino hudby.

Predstavili sa aj našinci. V programe nechýbala Dubovanka, Borovienka, Povoja, FS Žito, ale aj Striebornica. Ľudové pásmo predviedli deti z DFS Krakovanček a Ír žijúci v Piešťanoch, Noel McCarthy so svojím bandom, odpálil najväčšie svetové hity. Pred zaplneným námestím hrali niekoľko prídavkov aj páni z iX Oldies.

Počas každej adventnej nedele sa ľuďom prihováral primátor Peter Jančovič, ale aj miestni zástupcovia cirkví. Zapáleniu sviece prechádzalo vianočné predstavenie v podaní Exallievov Don Bosca.

Deti sa tento rok opäť tešili z príchodu Mikuláša. Ten dorazil na námestie veľmi netradične – na motorizovaných saniach. Sprevádzaný potleskom a vôňou benzínu, ktorý tankuje do motora zo škodovky, sa postaral o zážitok pre veľkých i malých.

Podujatím, ktoré opäť rozprúdilo „krv“ a mnohým zdvihlo tlak, bolo už tretie pokračovanie pochodu čertov. Dvesto krampusov z viacerých krajín Európy pripravilo obrovskú šou a prilákalo približne 15-tisíc ľudí. Neodradili ich ani škaredé komentáre na sociálnych sieťach či petície. Šou si užili s úsmevmi na tvárach a čerti boli opäť na roztrhanie, keď išlo o spoločné „selfíčka“.

O jednu nulu menej ľudí, ale zato koncentrovane priamo na Námestie slobody, prišlo uprostred decembra na rovnako diskutované a vopred odmietané podujatie. Koncert Martina Jakubca vyvolal asi porovnateľné vášne ako Krampus, no napokon sa pri šlágroch a ľudovkách v Piešťanoch schuti tancovalo.

Ľudia sa mohli po sviatkoch na námestí zabávať aj na Štefana, keď zahrali okrem iných obľúbení Gipsy Čáve. Vianočné trhy napokon ukončil silvestrovský program s Tublatanka Revival a Andrejom Depešom.

Mestskí poslanci teraz musia rozhodnúť, či vianočné trhy budú v Piešťanoch aj v decembri 2020, a ak áno, v akej podobe. Zmluva medzi mestom a organizátorom skončila spolu s vlaňajšími trhmi a zatiaľ nie je jasné, ako bude spolupráca naďalej vyzerať. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín