Výstavba technologického centra automobilky Porsche pri Hornej Strede sa rozbehla

Stavebné stroje sa zahryzli do pôdy a v plnom prúde sú prípravné zemné práce pod objekty nového centra automatizácie a robotizácie automobilovej výroby v katastri Hornej Stredy. Investícia je plánovaná v objeme 14 miliónov eur. Firma Porsche Werkzeugbau už dokonca na pracovnom webovom portáli zverejnila aj výberové konania na pracovné pozície s termínom nástupu 1. apríla 2020.


Predpoklad dokončenia technologického centra je na začiatku leta budúceho roka (Autor: pror)

„Je vydané stavebné povolenie na inžinierske siete a prístupovú cestu, tiež územné rozhodnutie na prípravné práce. Stavebné povolenie na objekty predpokladám, že bude vydané v priebehu dvoch mesiacov,“ informoval nás starosta obce Horná Streda, Ľubomír Krajňanský. Ako nás informovali na mieste stavby, predpoklad dokončenia technologického centra je na začiatku leta budúceho roka.

Firma však už zahájila nábor na pracovnú pozíciu simulačný špecialista so zverejneným nástupným platom od 1500 eur. Náplň práce inzerovanej pozície je samostatná simulácia výrobných liniek karosérií automobilov, programovanie robotov či ochota vycestovať na stavbu linky. Jasne to naznačuje, že vo fabrike na okraji Hornej Stredy nepôjde o výrobu automobilov, ale o výrobu a programovanie výrobných liniek na výrobu automobilov.

„Sme mladý, ale skúsený tím odborníkov so silnou podporou materskej firmy Porsche Werkzeugbau vo Schwarzenbergu (GER) a oddelenia plánovania karosérií Porsche Zuffenhausen (GER), ktorý rozbieha nové oddelenie pre vývoj automatizovaných liniek, najmä pre výrobu karosérií,“ uvádza firma v ponuke práce.

Kto má záujem zamestnať sa v technologickom centre pri Hornej Strede však musí reagovať pomerne rýchlo. Ako je uvedené v inzercii, zasielanie podkladov do výberového konania je ohraničené dátumom 25. februára.

Jediné svojho druhu v rámci holdingu

Hlavnou činnosťou centra bude celý proces vývoja a overenia vyrobiteľnosti dielov a ich aplikácia pri vývoji a návrhu prototypov výrobných zariadení pre automobilový priemysel. V novovybudovanom objekte sa bude realizovať vývoj ako aj testovanie prototypov automatizovaných liniek určených pre spájanie, lepenie, nitovanie a skrutkovanie podzostáv alebo celých zostáv dielov karosérií. Súčasťou investičného zámeru je aj vybudovanie výskumno-vývojového robotizovaného pracoviska. Plná výrobná kapacita centra by mala byť dosiahnutá na konci roku 2023.

Ambíciou závodu je podľa zverejnených informácií dosiahnuť tzv. uzatvorený kruh riadenia kvality karosérie, teda skutočnosť, že jedna dcérska spoločnosť garantuje technológiu na lisovanie dielov, ako aj neskoršiu montáž častí karosérií automobilov Porsche.

Takéto centrum ako vzniká pri Hornej Strede bude v rámci Porsche Automobil Holding AG SE jediné.

Porsche Werkzeugbau je súčasťou celosvetového producenta automobilov Porsche Automobil Holding. Jeho vlastníkom je Volkswagen. Hlavným predmetom podnikania vo výrobnom závode v Dubnici nad Váhom je výroba lisovacieho náradia pre automobilový priemysel.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav