Už dnes zapália chanukové sviečky

Už dnes 29. decembra sa o 17.00 h zídu židia z okolitých miest i štátov, aby spoločne zapálili chanukové sviečky.

Každoročne na Kúpeľnom ostrove zapaľujú sviece na menore. (Autor: vd)

Kúpeľný ostrov je už roky dejiskom zapaľovania svetiel menory, pričom na túto udalosť sa tešia židia dokonca aj z iných krajín. Oslava bude nasledovaná recepciou v Hoteli Thermia Palace.

Chanuka pripomína historické udalosti spojené s úspešným povstaním Makabejských proti gréckej nadvláde pred vyše 2000 rokmi. Po dlhých a ťažkých bojoch víťazi chceli znovu zasvätiť Jeruzalemský chrám. V zničenom chráme však našli len jednu malú nádobku s čistým posvätným olejom, ktorý by vystačil asi na jeden deň, pričom najkratší čas potrebný na vyrobenie nového posvätného oleja podľa predpísanej technológie je osem dní. Podľa židovskej tradície sa vtedy stal zázrak a malé množstvo oleja, ktoré našli v chráme, vydržalo celých osem dní. Na pamiatku spomínaných udalostí v židovských rodinách a v synagógach počas sviatku Chanuka zapaľujú po osem dní postupne každý deň o jednu sviečku viac a v posledný deň sviatku svieti už všetkých osem sviec.

Chanukové sviečky sa zapaľujú len po súmraku. Cieľom je, aby osvetlili temnotu sveta. Chanukové svetlo nielen osvecuje noc, obdobie bez slnka, ale je aj symbolom nádeje v ťažkých časoch.

Chanukové sviečky drží svietnik s deviatimi ramenami – to deviate slúži na upevnenie sviečky šámesa, čiže sluhu, od ktorej sa zapaľujú ostatné.

Chanuka je sviatok radosti a rodinnej pohody. V európskych krajinách bývalo zvykom hrať sa spoločenské hry. Pre deti je chanuková oslava príležitosťou na karnevalové sprievody a iné zábavy, niekde si v posledný deň sviatku dávajú v rodinách darčeky. Obľúbené sú aj tradičné chanukové jedlá pripravené na oleji – zemiakové placky (levivot) alebo šišky (sufganiot).

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel