Vianoce sú zvesťou o Božej milosti, ktorá nás vychováva

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. decembra 2019, 00:01

Je za nami ďalší rok a pripravujeme sa na najkrajšie sviatky. Túžime po oddychu a novej sile. V tomto kalendárnom roku sme si pripomínali 30. výročie Nežnej revolúcie, keď nastalo obdobie slobody. Viacerí boli prepustení z väzenia, nielen tí, čo boli väznení pre svoje politické názory. Bola vydaná amnestia.

ThDr. Branislav Dolinský, zborový farár Cirkevného zboru ECAV na Slovensku Piešťany

V prichádzajúcom Božom synovi Ježišovi Kristovi k nám prichádza milosť Božia. Sme vyslobodení od smrti večnej a moci diabolskej. Rozsah tejto milosti je naozaj veľký. V Liste Títovi v 2. kapitole čítame, že sa zjavila všetkým ľuďom. Vzťahuje sa nielen na pár jednotlivcov, ako to býva pri udeľovaní milosti svetskými vladármi, ale na obyvateľov všetkých končín zeme. Lebo Boh chce, aby všetci ľudia boli spasení a došli k poznaniu pravdy. Je len na nás, či túto milosť prijmeme.

Medzi tými, ktorí dostali milosť, boli i takí, ktorí si ju nevážili. Možno robili všetko, aby sa znovu dostali do väzenia alebo naspäť k zaužívanému zlému spôsobu života. Ale milosť Božia nás vychováva, aby sme sa odriekli bezbožnosti a svetských žiadostí a aby sme mierne, spravodlivo a pobožne žili na tomto svete, očakávajúc splnenie blahoslavenej nádeje, ako ďalej pokračuje správa z Listu Títovi. Vychováva nás k miernosti, ukáznenosti v našom osobnom živote. Vychováva nás k spravodlivosti voči blížnemu. Vychováva nás tiež k pobožnému životu, aby sme očakávali aj život v budúcom veku v Božom Kráľovstve. Nechcime a nedopusťme, aby sa Božia milosť pre nás zjavila nadarmo. Štedrý večer, Vianoce, to nie je len dobrá nálada, čas strávený v kruhu rodiny, radosť z nových darčekov, ale vážne klopanie na dvere srdca, aby človek počul o milosti Božej, ktorá nás má viesť a vychovávať k novému a lepšiemu životu. Pán Ježiš Kristus nám hovorí: „Ajhľa, stojím pri dverách a klopem. Ak niekto počuje môj hlas a otvorí dvere, vojdem k nemu a budem stolovať s ním a on so mnou.“

Prajem vám požehnané prežitie vianočných sviatkov, aby sme sa nechali zasiahnuť radostnou zvesťou o milosti Božej, aby Vianoce neboli pre nás len navonok dekoratívnymi sviatkami, ktoré pominú, ale aby sme boli naozaj posilnení a inšpirovaní dobrou zvesťou a spoločenstvom do ďalších dní aj v novom roku.

Branislav Dolinský, zborový farár Cirkevného zboru ECAV Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela