Inšpirujte sa vianočnými trendami z Rakovíc

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo / Región
  • 22. decembra 2019, 17:06

Povolanie aranžéra kvetín alebo floristu je typické tým, že záujem o aranžérske výrobky vzrastá počas roka pred významnými sviatkami. Azda nie je domácnosť, kde by vianočné sviatky prežívali bez aspoň jednoduchej výzdoby. Známy je fakt, že čaro Vianoc umocňuje slávnostná a vkusná výzdoba.


ˇFloristky zo SOŠ regionálneho rozhoja v Rakoviciach tvorili vianočné aranžmány. (Autor: Zuzana Bučková)

Častejšie preto v tomto období navštevujeme kvetinárstva, aby sme sa inšpirovali, či zakúpili si tú najkrajšiu dekoráciu. Na svoju profesionálnu dráhu sa pripravujú aj mladí aranžéri a floristi – žiaci SOŠ regionálneho rozvoja Rakovice, ktorí usilovne vyrábajú najrôznejšie vianočné dekorácie pod odborným dohľadom učiteľov a majstrov odborného výcviku. Vyrábajú to, čo žiadajú zákazníci, ale samozrejme sledujú najnovšie trendy vo vianočnej výzdobe. Stále populárne sú farby biela, zlatá, módne sú púdrové odtiene – marhuľová, staroružová, kapučíno. Milovníci extravagancie si vyberajú tyrkysové, oranžové, modré ladenie dekorácií. Farebné ozdoby sa kombinujú s prírodnými materiálmi. Tento materiál si žiaci zabezpečujú sami v areáli školy. Rozsiahly park ponúka zeleň, šišky, žalude, mach, kôru stromov, huby, konáriky, ktoré sa používajú pri aranžovaní. Okrem toho žiaci pestujú a sušia napríklad hortenzie, figy, jablká, používajú tiež škoricu, či badián.

Žiadané sú minimalistické dekorácie, kde prevláda zeleň a prírodný materiál, používa sa málo komerčných ozdôb. Aj napriek tomu pôsobia elegantne a honosne.Túto sezónu prevláda záujem o štíhle kónické sviečky, používajú sa nie stuhy, ale motúzy jednoducho uviazané. Žiaci vyrábali adventné vence rôznych tvarov, klasické okrúhle, ale aj podlhovasté na podložke. Vyhotovujú svietniky, girlandy, dekorácie vhodné na výzdobu slávnostnej tabule, väčšie exkluzívne na výzdobu krbu, komody,  využiteľné v interiéri aj v exteriéri.

O zručnosti mladých aražérov sa môžete presvedčiť v predajni Domoss Piešťany, kde zabezpečovali výzdobu. Zhotovili tiež vianočnú kyticu, ktorá potešila ministerku školstva Martinu Lubyovú.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel