Krakovanci poslali paličkované pohľadnice do Belgicka

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo / Región
  • 19. decembra 2019, 12:00

Deti z Krakovian vytvorili krásne čipkované pohľadnice pre svojich kamarátov z čipkárskeho krúžku v belgickom meste Brugy. A na oplátku – malí belgickí čipkári im zasielajú svoje vianočné paličkované pozdravy.


Deti z Krakovian, ktoré učí paličkovať M. Pisca mali aj vidohovor so svojimi kamarátmi z Belgicka. (Autor: Matej Pisca)

Obe strany by svoje dielka mali odoslať tak, aby ich adresáti dostali do stredy 18. decembra, keď majú dohovorený spoločný videohovor. Porozprávali sme sa o tom s vedúcim čipkárskeho krúžku Matejom Piscom z Krakovian.

Koľko detí chodí na krúžok a kde sa schádzate?

Krúžok Bábenčatá vznikol asi pred dvomi rokmi, keď nás navštívili po festivale paličkovanej čipky žiaci Základnej školy v Krakovanoch na festivale a pozreli súťažné práce. Odvtedy sa každú stredu počas školského roka stretáva desať až dvanásť detí. Tento rok si starší žiaci začali stretávať aj v múzeu Za Krakovskú bránu v Krakovanoch, čiže partie mám dve.

Ktoré typy čipiek ich učíte?

Čipky, ktoré sa učíme, sú úplné základy – plátenko, polpár. Žiakov, ktorí chodia do múzea, som začal učiť našu tradičnú krakoviansku čipku, aby sa aj mladá generácia naučila túto jedinečnú metódu vyrábania čipiek.

S čím majú deti najväčšie problémy v tejto činnosti?

Najväčšie problémy majú so sústredenosťou, ale chápem, že sú to malé deti, tak to musíme nejako vydržať.

Výroba čipiek si vyžaduje špecifické pomôcky. Ktoré sú to? A akými vlastnosťami musí byť čipkár vybavený?

Pre výrobu čipiek potrebujeme babu (valec) na paličkovanie, bábence (paličky). špendlíky, háčik a predlohu, podľa ktorej paličkujeme. Človek, ktorý sa chce naučiť paličkovať, musí mať hlavne trpezlivosť, zručnosť a ja si myslím, že aj cit v rukách. Fantázia prichádza vtedy, keď si sami pripravujete predlohy na paličkovanie, vtedy treba aj nejakú tú umeleckú vlohu.

Ako ste sa prepracovali k spolupráci s Belgickom?

Na poslednom čipkárskom festivale prišla za mnou známa z mekky čipkárov – z belgického mesta Brugy, či nespravíme spoločné paličkovanie žiakov u nich v škole a detí z Krakovian. Nakoniec sme vymysleli spoločné paličkovanie vianočných pozdravov. Je to úžasné, lebo deti si precvičia paličkovanie a máme dohodnutý aj videohovor, tak si tiež môžu vyskúšať, ako dobre vedia po anglicky.

Aké paličkované pohľadnice teda do Belgicka posielate?

Upaličkovali sme tradičné slovenské vianočné prvky, ako je zvonček, srdiečko, list, a prilepili sme ich na okrasný papier. Napísali sme v angličtine vianočný pozdrav a šťastné a veselé Vianoce sme nechali v slovenčine i v angličtine. Posielame ich tak, aby ich naši kamaráti dostali do 18. decembra, keď máme spoločný videohovor.

Viera Dusíková, foto: Matej Pisca

Deti z Krakovian paličkovali vianočné pohľadnice svojim kamarátom z Belgicka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava