Vianočná kvapka krvi v Krakovanoch aj s gulášom a vínom

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo / Región
  • 17. decembra 2019, 10:00

Tradičnú, v poradí už 17. Vianočnú kvapka krvi v Krakovanoch podporili tento rok 44 darcovia krvi z Krakovian, Vrbového, Piešťan, Banky, Trebatíc, Bziniec pod Javorinou, Dolnej Stredy a Radošiny. Najvácnejšiu tekutinu darovali tridsiati muži a štrnásť žien.


Na tohtoročnú Vianočnú kvapku prišlo do Krakovian 44 darcov z celého širokého okolia. (Autor: vd)

„Sme radi, že sme mohli medzi nami privítať aj štyroch prvodarcov – Ivetu Žákovú z Piešťan, Pavla Pateru z Krakovian, Mareka Heska z Trebatíc a Veroniku Bednárikovú z obce Banka,“ uviedla Silvia Bartáková, jedna z organizátoriek akcie, ktorá v predvianočnom čase zastúpila predsedníčku miestnej pobočky SČK v Krakovanoch, Elenu Krestovú pre jej hospitalizáciu v piešťanskej nemocnici. Týmto jej posielame pozdrav so želaním, aby jej nový kĺb šliapal ako hodinky.

Barbora Rusnáčeková z Krakovian darovala krv druhýkrát.

Medzi darcami, ktorých sme vyspovedali už po akte darovania krvi – pri stole s chutným gulášom a neodmysliteľným nápojom zdravia – pohárom vína, bol i diamantový darca krvi z Vrbového Ján Čupka, ktorý v ten deň daroval krv 82-krát. „Prvýkrát som krv daroval  okolo roku 1978. Som zdravý, len tlak mi trocha stúpa, preto si musím dávať pozor na mastnejšie jedlá, inak zjem všetko. Tiež pohybu mám dosť, pretože pracujem na výstavbe jadrovej elektrárne Mochovce. Výťahy tam ešte nie sú, takže sa denne nachodím po schodoch hore-dolu. Krokomer mi hlási 5-6 kilometrov. Čo sa týka darcovstva, zažil som už bezprostredné darovanie krvi švagrovi v Piešťanoch. Potreboval krv asi päť rokov dozadu.  A okrem toho som viackrát reagoval na výzvu a daroval krv v Piešťanoch. Mám skupinu A1, Rh faktor pozitív. Nie som univerzálny darca, ale verím, že ak by som ja raz krv potreboval, nájdu sa dobrí ľudia, či mi ju darujú.“

Pohodička po odbere. Vľavo je Ján Čupka, vpravo Radim Krupa. Guláš chutil a vínko tiež.

Oproti Jánovi Čupkovi sedel vysokánsky muž k Krakovian – Radim Krupa. „Meriam dva metre a mám cez sto kilov, takže ak sa pred darovaním krvi dobre napijem vody, ani necítim, že mi nejakú krv odobrali a že by mi chýbala. Ale keď sa nenapijem, hlava sa mi krúti. Práve dnes som naplnil dvadsiatym odberom potrebný počet darovaní krvi k striebornej Jánskeho plakete.  Krv som začal darovávať preto, že som chcel urobiť dobrý skutok.  Robím tak dvakrát do roka a sem, do Krakovian si odskočím z domu, pretože je tu príjemné prostredie a dobrá organizácia akcie.“

V ten deň darovali v Krakovanoch krv aj viacerí ďalší darcovia, ktorí majú za sebou už desiatky odberov. Spomenieme 64- násobného darcu krvi Miroslava Halamu z Vrbového a 63-násobného darcu krvi Ľuboša Drgoňa zo Bziniec pod Javorinou. Do Krakovian prišiel a krv po 58 raz daroval Maroš Vido z Vrbového, 56 raz odovzdali svoju krv Roman Gono a Marek Baláž, obaja z Krakovian.  

Podávalo sa biele aj červené podľa toho kto mal na aké víno chuť.

Všetkým dobrým ľuďom, ktorí vo štvrtok 12. decembra darovali krv v kultúrnom dome v Krakovanoch patrí úprimná vďaka, za tých, ktorým pomohli želáme šťastné a veselé!

Silvia Bartáková bola aj kelnerkou, aj hovorkyňou akcie.

Viera Dusíková, foto autor

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela