Nechcú byť populisti, preto poslanci nezdvihli dane ani poplatky

  • Nezaradené / Piešťany / Spravodajstvo
  • 17. decembra 2019, 13:00

Posledné tohtoročné piešťanské mestské zastupiteľstvo bolo o podivných vyhláseniach poslancov či nezdôvodnených návrhov uznesení, ale aj o miernom náraste miestnych daní či poplatkov za odpad.

(Autor: pror)

A tak sme sa napríklad z úst poslanca Michala Fialu dozvedeli, že on nie je populista, a tak za zvyšovanie daní hlasovať nebude, a poslankyňa Zuzana Svrčeková navrhla zrušiť jeden bod rokovania, ale nechcela vysvetliť prečo.

Hneď v úvode minulotýždňového zasadnutia prišlo na štandardné schvaľovanie programu, ako ho navrhlo vedenie radnice. V tomto bode vystúpila Zuzana Svrčeková s návrhom vyradiť z programu rokovania poslancov bod číslo 25. Ten mal pojednávať o návrhu vedenia mesta na zástupcu Piešťan v letiskovej spoločnosti.

Prečo tak chcela poslankyňa urobiť, nechcela vysvetliť i napriek tomu, že ju o to primátor Peter Jančovič požiadal. Poslanci však Svrčekovej návrh nakoniec neschválili a rokovalo sa tak, ako to pripravila radnica.

Následne prišli na rad body programu, v ktorých sa schvaľovali všeobecne záväzné nariadenia o miestnej dani z rozvoja, za vývoz odpadu či o dani z nehnuteľnosti. Radnica tým chcela reagovať na schválené zákony Národnej rady SR, ktoré zvyšujú záťaž mestských a obecných rozpočtov, ale štát na to nevyčlenil mestám a obciam žiadne peniaze.

 Ani dobrý dojem,ani peniaze

I keď vedenie mesta počítalo s tým, že by tieto úpravy mohli priniesť navýšenie rozpočtu pre rok 2020 zhruba o 800-tisíc eur, väčšina poslancov sa s tým nestotožnila, a tak úpravy miestnych daní a poplatkov za smeti sa zdvihli v úrovni doslova len centov. A ako zdôvodnil poslanec Michal Fiala, vraj nie je populista, aby za zvyšovanie daní hlasoval. Tento podivný výklad populizmu sa však nestretol s pochopením verejnosti, nakoľko za tie centové navýšenia daní či poplatkov v diskusiách na sociálnych sieťach poslanci schytali negatívne reakcie, ako keby išlo o stovky eur. V podstate tak nezískala nič ani jedna strana. Mesto nemá peniaze, ktoré požadovalo, a poslanci, ktorí to prekazili, dobrý dojem na verejnosť neurobili.

Kultúra za milión, na šport desatina

Po zrátaní plánovaného rozpočtu mestskej knižnice a mestského kultúrneho strediska na piešťanskú kultúru pôjde z verejných peňazí takmer 1,2 milióna eur. Služby mesta Piešťany plánujú v roku 2020 na svoju činnosť minúť asi 3,5 milióna a samotné mesto chce na svoj chod v budúcom roku utratiť niečo málo nad 32 miliónov eur. Výrazne si však oproti minulosti v budúcom roku pomôžu športovci. Športové kluby získali mestskú finančnú injekciu v objeme 100-tisíc eur.

Zastúpenie v letisku nepotrebujú

V ďalších bodoch programu sa už nič podstatné neudialo, až kým neprišiel na rad bod, ktorého prerokovanie prekážalo Svrčekovej. Išlo o nomináciu radničnej ekonómky Lucie Duračkovej do predstavenstva v spoločnosti Letisko Piešťany. A zaujímavé bolo, že sa naozaj nič neudialo. Žiaden poslanec nevystúpil, nik nič nenavrhol, ani len iného nominanta, akurát tentoraz bez rečí poslanci svojím hlasovaním Duračkovú odmietli. Reagoval len primátor Jančovič: „Predpokladám, že poslanci, ktorí boli proti, až nás všetkých bude zaujímať, čo sa v letiskovej spoločnosti deje, nám to povedia.“

Detaily hlasovania

Proti zastúpeniu mesta v letiskovej akciovke v zmysle návrhu radnice boli poslanci Martin Valo, Jaroslav Rybárik a Ján Stachura. Za návrh mesta hlasovali Iveta Babičová, Michal Bezák, Jozef Drahovský, Ján Krupa a Jozef Mičura. Tí, ktorí nevedeli, čo chcú, teda zdržali sa hlasovania, sú Michal Fiala, Andrej Klapica, Matúš Kromholc a Zuzana Svrčeková. Štyria poslanci z celkovo sedemnástich pri prorokovaní tohto bodu neboli prítomní.

A to je všetko podstatné, čo sa na poslednom zastupiteľstve v roku 2019 udialo.

Jozef Vojčiniak, foto: autor

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín