Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 15. decembra 2019, 10:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, máte už stromček? Zaznieva v týchto dňoch celkom očakávaná otázka. K radostným starostiam predvianočného času patrí aj tá zariadiť stromček. Ten je stredobodom diania, veď všetko sa odohráva pod stromčekom.


Jano Babič (Autor: red)

Od útleho detstva si to pamätám. Otec sa rozprával so svojimi priateľmi či kolegami – odkiaľ stromček a aký. Záležalo na tom. Na jeho veľkosti, mohutnosti, pravidelnosti. Potom sa situácia zmenila, úloha pripadla mne. O to viac, keď ma ňou poverili moje deti. Čo by sme neurobili pre ich potešenie. Starostlivo som vyberal. Spomínam na čas, keď mi stromčeky nosil môj známy, lesník, dobrý človek. Manžel mojej priateľky.

Vtedy sa viac cenili borovice. Krásne stromčeky, všetci sme sa tešili. Niekde v pozadí radosti bol však tieň zlého svedomia, či týmto konaním nerobíme škodu lesu, keď rúbeme mladé stromčeky. Ale žiarivé očká detí prekryli tieto pocity. Prišlo však obdobie, keď prevládla starosť o živý les a aj u nás sa objavil stromček umelý. Niekoľko rokov sme takto slávili Vianoce. Stromček plnil účel, ale prichádzali sme o vôňu a o radostnú starosť – priniesť stromček.

Dnes, zdá sa, je problém vyriešený. Vianočné stromčeky sa pestujú účelovo vo veľkých množstvách, aby sme neublížili živým lesom. Vianočný stromček je krásny symbol sviatkov a je ich veľmi dôležitou súčasťou. Vtedy, keď ho vyberáme, keď ho zdobíme a keď si pod ozdobenými vetvičkami nachádzame darčeky „od Ježiška“… Vlastne po celú dobu sviatkov je jeho prítomnosť v našej blízkosti neodmysliteľná. Vianočný stromček nie je iba symbol, je stredom diania, detských túžob, svedkom radostných stretnutí s najmilšími. Veď to sú tie vzácne chvíle „pod stromčekom“.   

Vianoce sú zvláštna udalosť. Je to čas, keď to najviac ťahá domov. Dni, keď sa ľudia majú radi viac než inokedy, obdarúvajú sa a navzájom si odpúšťajú. Všetci chcú byť „pri tom“. Preto sa aj umelci všetkých odvetví nechávajú inšpirovať Vianocami a vyjadrujú svoje pocity, čím chcú osloviť okolie. Podobne je to aj v džeze. Pravdepodobne niet známeho hudobníka či vokalistu, ktorý by nevenoval čo len jedno zo svojich diel atmosfére Vianoc. Aj v našej relácii venujeme vianočným pesničkám pozornosť. Na slovenskej scéne je viacero hudobných skvostov s vianočnou náladou. V minulých reláciách sme ich už niektoré odohrali.

V predvianočnom čase sa umelci predstavujú aj na koncertoch. Na Adventný koncert v stredu 11. decembra o 19. hodine v Kongresovej sále na Kúpeľnom ostrove pozýva Dáška Libiaková. Americký spevák Kurt Elling príde v rámci európskeho turné v piatok 14. decembra do Blue Note v Novom Meste nad Váhom. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom týchto koncertov a budeme vás o nich informovať. Zahráme si aj vianočné skladby v podaní najpovolanejších.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav