Záhradníci predstavili školu, aranžéri súťažili vo viazaní

Študenti Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch vo štvrtok 5. decembra privítali návštevníkov a možno aj budúcich spolužiakov, aby im predstavili priestory, v ktorých denne získavajú nové vedomosti. Ukázali im aj svoje práce, s ktorými sa zapojili do tradičnej vianočnej súťaže v aranžovaní.

Počas dňa otvorených dverí návštevníci videli aj reálne vyučovanie. foto: autor

Deň otvorených dverí je každoročne obohatený vyhlásením výsledkov súťaže s názvom Vianočná fantázia. „Študenti môžu ukázať, akú majú fantáziu pri aranžovaní. Prvým zadaním bol svietnik so štyrmi sviečkami, ale mal to byť svietnik, nie veniec, takže bolo potrebné vedieť sa dobre pripraviť na takúto úlohu,“ povedala riaditeľka školy Eva Stručková. Pre súťažiacich pripravili aj prekvapenie, tajnú úlohu, ktorou bola príprava vianočnej kytice. „Tieto kytice teraz idú do módy a mali by nám evokovať prichádzajúce sviatky,“ skonštatovala riaditeľka.

Najkrajší svietnik vyrobil druhák Andrej Špigura. „Za vianočný svietnik som získal prvé miesto a za kyticu som skončil tretí,“ prezradil nám študent, ktorý sa snaží inšpirovať prírodnými vzormi. „Chcel som to vytvoriť v prírodnom štýle. Takmer všetko, čo tam je, som našiel na prechádzkach,“ poznamenal Špigura.

K výrobe svietnika sa viaže zaujímavý príbeh. „Súťaž bola v stredu a ja som až do utorka nevedel, do čoho svietnik položím. Keď som sa prechádzal okolo školy, našiel som kúsok kôry. Povedal som si, že môže byť, hneď som to tam aj zapracoval. Myslím si, že mi to pomohlo a vyzerá to lepšie, ako som si predstavoval,“ prezradil druhák, ktorý neočakával, že vyhrá. „Konkurencia je tu obrovská, veľa ľudí malo originálne nápady. Predstavoval som si to horšie, dopadlo to lepšie. Som rád, že sa páčilo.“

Najkrajšiu kyticu vytvoril Richard Bednárik: „Kytice robím už dlho, takže to bola pre mňa taká zábavka. Popravde som dúfal, že tajnou úlohou bude kytica. Mal som ju urobenú v priebehu pár minút. Vytvorená je z ihličia, šišiek a z umelého materiálu – listov a kvetov.“ Na záhradníckej škole študuje práve pre aranžovanie a chcel by sa mu v budúcnosti venovať. „Snažím sa stále zdokonaľovať,“ skonštatoval študent.

Okrem výstavy svietnikov a kytíc sa záujemcovia o štúdium počas prehliadky školy dozvedeli, aké študijné odbory môžu študovať, čo sa v nich žiaci učia, v akých priestoroch a aké bude ich budúce povolanie.

V zbierkovom skleníku si návštevníci mohli prezrieť tropické rastliny. „Nedajú sa u nás dopestovať vo vonkajších podmienkach, musíme ich mať v skleníku a musíme im dopriať vlhkosť a teplo,“ povedala študentka Ester Leždíková. Niektoré rastliny však skutočne pútali pozornosť. „Strelícia môže dorastať až do výšky štyri-päť metrov. Všetci si myslia, že to je banánovník, tak sa pýtajú, či aj rodí,“ doplnila s úsmevom.

V druhej časti zbierkového skleníka rastú suchomilné rastliny. „Nachádza sa tu približne 80-90 druhov kaktusov a sukulentov, ktoré pochádzajú z rôznych častí Afriky a zo suchých amerických púští. Kaktusy patria medzi nenáročné rastliny. Keď im doprajeme dostatok slnka a najmä ich neprelejeme, dokážu sa odmeniť rastom alebo sfarbením,“ prezradil Špigura.

Rodičia si okrem prehliadky skleníkov zisťovali aj podrobné informácie o škole. „Zaujíma ich najmä uplatnenie žiakov, čo všetko sa môžu naučiť, na aké odborné praxe sa môžu dostať, na aké projekty sa môžu prihlasovať. Rodičia majú záujem, aby žiak mal odborné vzdelanie, ale aj zažil niečo na viac, čo iné školy nemusia ponúkať,“ uviedla Iveta Jakubcová, koordinátorka Zelenej školy. Študentov podľa nej zaujímajú najmä prijímacie pohovory, a to, či sú náročné. „Snažíme sa vybrať naozaj dobrých žiakov, napríklad na záhradný dizajn je veľmi dôležité umelecké vnímanie,“ povedala Jakubcová. Keďže školu navštevujú študenti z celého Slovenska, mnoho otázok prichádzalo ohľadom internátu.

Ako dodala riaditeľka, na nových študentov sa tešia: „Je to veľmi krásne povolanie. Nie je to len aranžovanie, ale aj pestovanie ovocia, zeleniny, kvetín, staranie sa o záhrady, navrhovanie záhrad. Ide o to, ako robiť ľuďom radosť.“

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav