Dino si v Ostrove skúšalo potleskomer

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 13. decembra 2019, 08:00

Od premiéry kabaretu s názvom Dínom-Dánom show v podaní Divadla Dino z Hornej stredy uplynulo už trinásť rokov. Svieže scénky i piesne, ktoré sprevádzajú divácky najobľúbenejšie pasáže z hier, ktoré Dino ponúka vo svojom repertoári, mali možnosť uvidieť diváci v zaplnenom kultúrnom dome v obci Ostrov.

Scéna ako z hororu - tak to vyzeralo v hre Pohreb, keď nebožtík vstal z mŕtvych. foto:autor

Na predstavení, ktoré sa konalo začiatkom decembra, boli celé rodiny – počnúc starými rodičmi, rodičmi aj deťmi. Jednotlivé scénky sprevádzali výbuchy smiechu. Tie sa striedali s pesničkami a spolu vytvárali pôsobivú mozaiku vydareného kabaretu, do ktorého dramaturg zahrnul len „čerešničky na torte“.

Tí Ostrovčania, ktorí zažili predstavenie Pohreb či Ticho lieči, Vadí nevadí alebo Drápačky, mohli s rešpektom sledovať nielen výkony ochotníckych hercov z Hornej Stredy, ale oceniť aj ich minimalistické rekvizity. Tak napríklad v záverečnej scéne Pohrebu, kde pred rokom ležal mäsiar Pohánka v parádnej rakve z New Yorku, mu teraz stačili štyri „štokrle“ prikryté plachtou.

Na smrť vyľakaného „nebožtíka“ vrátili dediči peňazí kvôli jeho „oživeniu“, a teda strate dedičstva prečítaného z testamentu, do hrobu. „Do hrobu, do hrobu, do hrobu,“ kričali vtedy divadelníci a do rytmu udierali na dekel priehľadnej rakvy, v ktorej Miloš nakoniec naozaj umrel. Tentoraz ho tiež neľutovali, opäť ho skántrili.

„Touto skladbou scénok sme si chceli odskúšať, ako publikum reaguje na naše výkony,“ uviedol po záverečnej klaňačke šéf súboru, režisér, herec a tiež autor hier František Rehák.

V Ostrove sa po odohraní divadla ľudia ešte dlho bavili o jednotlivých hereckých výkonoch protagonistov Dina. A keďže sa im páčili, pozvali ich na obecnú zabíjačku spojenú s vianočnými trhmi. Tá bude 14. decembra aj s bohatým kultúrnym programom.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek