Trnavský kraj za dva roky znížil dlh

Trnavský samosprávny kraj počas dvoch rokov s novým vedením využil priaznivý vývoj slovenskej ekonomiky a daňových príjmov na konsolidáciu župných financií a reštrukturalizáciu úverov. Dlh kraja za dva roky klesol z 55 na 50 miliónov eur, jeho celková zadlženosť sa znížila zo 44 na 35 percent skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roku.


Jozef Viskupič je trnavským županom. (Autor: pp)

Znížením dlhu a úrokových sadzieb z úverov sa podľa trnavského župana Jozefa Viskupiča vytvoril priestor na podporu rozvojových projektov v budúcnosti. „Rok 2018 bol rokom, v ktorom sme vypínali ‚autopilota‘ a prevzali sme riadenie župy do svojich rúk. Často aj v krízovom režime, ako to bolo napríklad v prípade spoločnosti Letisko Piešťany, kauzy Čistý deň alebo internátu vo Voderadoch. Rok 2019 bol o postupnom ‚naberaní vzletovej rýchlosti‘,“ povedal Viskupič pri hodnotení dvoch rokov vo funkcii.

Letisko Piešťany bolo v roku 2017 tesne pred likvidáciou, Viskupič v predvolebnej kampani sľuboval jeho „rozlietanie“. Pri hodnotení dvoch rokov vo funkcii oznámil, že v tomto roku bolo na letisku vybavených 10 500 cestujúcich, kým rok predtým len osemsto. Letisková spoločnosť by v roku 2020 mohla podľa župana dosiahnuť po dlhých rokoch vyrovnané hospodárenie.

Vedenie kraja vyriešilo aj kauzu resocializačného centra Čistý deň, v pôvodnej budove bude v decembri otvorené Centrum sociálnych služieb. Sociálnym službám bude slúžiť aj bývalý stredoškolský internát vo Voderadoch, ktorý predchádzajúce vedenie kraja prenajalo pre účely robotníckej ubytovne. Napriek znižovaniu dlhu výrazne stúpla čiastka vyčlenená na rozvoj cez dotácie, granty a rôzne príspevky. „Zvýšili sme zdroje na dotácie z 300-tisíc eur v roku 2017 až na 1,5 milióna v tomto roku. Myslím si, že v regióne je to pri rozvoji športových, kultúrnych a sociálnych aktivít aj cítiť. Rozbehli sme tiež skutočný participatívny rozpočet,“ dodal Viskupič

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava