Adventný koncert so standing ovation

Vianočný čas je tu opäť a s ním aj obdobie koncertov, ktoré u divákov navodzujú sviatočnú náladu, pomáhajú im stíšiť sa a upokojiť od predvianočného zhonu. V stredu 4. decembra sa v Dome umenia Piešťany stretli významní umelci, ktorí spoločne vytvorili nezabudnuteľný večer stovkám návštevníkom.


Sopranistka Slávka Zámečníková za svoj výkon zožala veľký potlesk. (Autor: am)

Na pódium vystúpili umelci zo Slovenského komorného orchestra, Spevácky zbor Lúčnice i výnimočná sólistka, vychádzajúca hviezda Slávka Zámečníková. Spoločne v poldruhahodinovom predstavení zanôtili Mozarta, Händela i Vivaldiho, skladby pretkávali vstupy hovoreného slova v podaní Štefana Bučka.

„Chceli sme vytvoriť hudobný advent. Na Slovensku má pritom advent veľmi veľa tradícií,“ začal rozprávanie o dramaturgii koncertu Marián Turner, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica. Pripomenul napríklad zvyk, že od Kataríny sa netancovalo, ale aj ďalšie dôležité dátumy, sviatky Ondreja, Barbory, Lucie a jej stridžie dni. „My sme si vybrali dramaturgiu, ktorá prichádza zo Starého zákona. Preto bol začiatkom Príchod kráľovnej zo Sáby z oratória Šalamún od Georga Friedricha Händela, ktorý hovorí o starozákonnom proroctve,“ prezradil riaditeľ.

Po tomto diele nasledovalo Mozartovo Exsultate, jubilate a Alleluia. Orchester zahral Vivaldiho „Zimu“, teda koncert pre husle a komorný orchester. Napokon zaznelo dielo Johna Ruttera – Magnificat, čo je podľa Turnera vlastne chválospev Panny Márie, keď jej anjel oznámi, že bude čakať dieťatko.

S úsmevom schádzal z pódia hosťujúci dirigent. „Publikum vyzeralo spokojné. My sme sa veľmi tešili, dúfam, že sme to aj trochu dokázali. Dramaturgia koncertu bola pekná, a to, čo je vždy dôležité, ochutnali sme hudbu v každej sekunde. Myslím si, a hovorím za celý súbor, že sme veľmi spokojní,“ skonštatoval po skončení koncertu taliansky dirigent Walter Attanasi, ktorý v Piešťanoch zaznamenal svoj debut. „Dirigoval som síce v La Scale, ale v Piešťanoch ešte nie,“ doplnil s úsmevom s tým, že azda to nebolo prvý a poslednýkrát.

Spokojná bola aj sopranistka Slávka Zámečníková: „Atmosféru som vnímala veľmi pozitívne. Sedela som tam, pozerala sa na ľudí, ktorí sú šťastní, spokojní. Verím, že boli nadšení. Mala som veľmi dobrý pocit.“

Adventný koncert je pre ľudí chvíľou, keď sa môžu zastaviť. „Treba si pripomenúť a osláviť advent. Treba tiež trošku poľaviť v zhone, ktorý pred Vianocami prirodzene nastáva. Všetci finišujeme v práci, pripravujeme Vianoce. No treba sa ne pripraviť aj duchovne,“ skonštatovala Elena Matušová, zbormajsterka Lúčnice.

Doplnil ju generálny riaditeľ: „Som veľmi rád, že ľudia to pekne prijali, pretože všetci spoločne – sólistka Slávka Zámečníková, Slovenský komorný orchester, Štefan Bučko, dirigent Walter Attanasi, zbor Lúčnice – pripravili adventnú atmosféru. Tak už teraz len sa tešiť na Vianoce.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav