Hodiny vianočného hodovania na „mojmírke“ spestril charleston kozmetičiek

Vianočná výstava na Strednej odbornej škole obchodu a služieb na Mojmírovej ulici otvorila naplno vstupné vráta najstaršej piešťanskej strednej školy, ktorej študenti a učitelia vítali stovky návštevníkov z mesta i regiónu. Triedy sa zmenili na kaviarničky, cukrárne, reštaurácie, fast foody, palacinkárne aj salóny krásy.

Krásne kozmetičky a ich majsterka. (Autor: vd)

Medovníkové aj včelie kráľovstvo

Boli tu medovníkové aj včelie kráľovstvá a vonku pod kotlík prikladali žiaci polienka, aby kapustnica nielen rozvoniavala po celej Mojmírovej ulici, ale aby aj chutila ako pravá zabíjačková. Po prvýkrát tu pôvabné kozmetičky tancovali charleston, na poschodí bzučali naozajstné včely medonosné a pobehovali tam dvaja včelári v špeciálnych oblekoch chrániacich od bodnutia štipľavým žihadlom. V škole bolo v stredu a vo štvrtok uplynulého týždňa ako v jednom veľkom štvorposchodovom úli.

„My sme ochutnali vynikajúci divinový guláš v štýlovej modrovskej horárni a k nemu nám študentky načapovali pivo. Bolo síce nealko, ale po chutnom pokrme chutilo ako Plzeň,“ smiali sa piešťanskí kuchári, ktorí prišli zhodnotiť prácu svojich mladších kolegov. Horáreň, symbolický zlatý klinec v tohtoročnej vianočnej palete Strednej odbornej školy obchodu a služieb, bola tak dômyselne prepracovaná, že človek mal chuť obuť si kožené čižmy či vibramy, nasadiť klobúk s pierkom, prevesiť flintu cez plece a vyraziť do mrazivého rána na postriežku.

Ponúkali pralinky i omastený chleba

Podobných miestností tu bolo na každom poschodí od prízemia až po samý vrch školy plno. Na dverách si človek mal možnosť prečítať názvy kaviarničiek a reštaurácií: Umenie stolovania, Silvester v modrovskej horárni, Medovníkové kráľovstvo Vôňa medu a škorice, Vianočné pečenie kedysi a dnes, Vianoce v Karibiku, Výroba čokoládových praliniek, Salón Ladies & Gentlemans, Fast food na Mojmírke, Med náš každodenný, Dôležitosť čítania – znovu „in“, Dielničky pre šikovné ručičky.

V posledne spomenutej si prišli na svoje najmenší drobci, ktorí za pomoci svojich rodičov alebo žiačok s červenými mikulášskymi čapicami vymaľovávali rozprávkové motívy či ozdobovali medovníky. Tí najmenší odchádzali zo školy zmenení na líštičku kmotričku alebo iné zvieratká či bytosti. Vyhrali sa s nimi pomocou farbičiek na tvár budúce kozmetičky.

Kto chcel, mohol sa tu dať ostrihať, urobiť si účes či štýlový make-up, upraviť obočie, nalakovať či vytvoriť gélové nechty, ale aj zmeniť image. Na prízemí totiž kraľovali nielen kuchári a čašníci, ale aj kozmetičky a kaderníčky. O kus ďalej cukrárky zdobili medovníky, z tvarovacej hmoty vyrábali marcipánové ozdôbky a kto chcel, mohol sa naučiť, ako funguje servítková technika či ako chutí pravý omastený chlieb s cibuľou.

Boli tu „mňamky“ inšpirované majstrami gastronómie z celého sveta. No keďže šlo o oslavu slovenských Vianoc, drvivá väčšina pokrmov mala ráz klasickej kuchyne. Také boli aj cukrovinky – medvedie labky, medovníčky s orechami, linecké koláčiky, rožteky a ešte mnohé ďalšie klasiky. Cukrárky sa vyhrali aj s dezertmi z odpaľovaného cesta, s maslovo-vanilkovým krémom, zdobenými čerstvým ovocím a ešte mnohými inými dobrotami. Všetko tam voňalo medom, vanilkou, škoricou a čokoládou. Celkom ako Vianoce doma.

Výstava potešila oči aj žalúdok

Hostia, ktorí sem prišli v sprievode svojich kamarátov, známych či rodinných príslušníkov, si posedeli v reštaurácii u Winterovcov, v reštaurácii Bakchus, vo vianočnej Kolibke, v cukrárni Kúzlo Vianoc, v kaviarni Sisi, v internetovej kaviarni Printing či v palacinkárni U Snehulienky.

Nechýbali ani trpaslíci a malé chutné ovocné či čokoládové dolky, výroba praliniek, balíčky medovníkov i syrovo-rascových praclíkov, všelijaké krásne darčeky, ktoré sa hrdili prívlastkom „cezžalúdkové“. Čiže tie, čo potešia nielen oči, ale aj bruško maškrtníka.

„Ja som si kúpila vianočné medovníčky a slané pečivo. A minulý rok som si odniesla z vianočnej výstavy medovníkové domčeky. Kúpila som hneď tri a dala na Vianoce kamarátkam,“ pochválila sa mladá žena z Piešťan. So svojím partnerom, ktorý sa tu pred rokmi vyučil za kuchára-čašníka, strávili na „mojmírke“ minulú stredu viac ako štyri hodiny. „Videli sme všetko. Dali sme si kapučínko aj dezert, vianočný punč, ochutnali sme jedlá a poobdivovali nádherne prestreté stoly. Stretli sme tu plno známych a môj partner aj svojich učiteľov. Bolo o čom rozprávať,“ dodala Piešťanka.

„Vždy sa snažíme vymyslieť niečo nové, čo ľudí osloví, čo v nich zachová peknú spomienku. Triedy sme od začiatku týždňa až do stredy vyzdobovali a dolaďovali detaily, aby sa u nás ľudia cítili príjemne milo a zároveň inšpirujúco. Veríme, že sa nám to podarilo, pretože sme to všetko chystali s našimi žiakmi s veľkou chuťou a nadšením,“ uviedla za všetky svoje kolegyne aj žiakov jedna z pedagogičiek školy.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila