Regióny rozprúdili aj módnou prehliadkou

Ľudské ruky dokážu zhotoviť priam neuveriteľné veci. Vedia vyrábať, opracúvať, zdobiť i nakŕmiť. Dokazovali to aj účastníci sobotňajšieho podujatia s názvom Rozprúdime regióny. Remeslami a zručnosťami sa to 7. decembra v Elektrárni len tak hemžilo.

Módna prehliadka modrotlačiarskch výrobkov. Foto: am

Halu piešťanskej Elektrárne zaplnilo hneď niekoľko rôznorodých remeselníkov. Nechýbala keramika, drevené doštičky, do ktorých si záujemcovia mohli vyraziť ľubovoľný nápis, ale zaujalo aj vyšívanie, čipkárstvo či modrotlač.

Modrotlač je tradičný spôsob potlače látky. Pomocou špeciálnej modrotlačiarskej zmesi, ktorá sa nazýva pap sa maľujú na látku vzory, ktoré sú vo finálnom prevedení biele. Po troch dňoch schnutia plátno putuje do nádoby s indigom. To sa získava z rastliny indigovník, a keďže nie je samostatne rozpustné vo vode, zmiešava sa so zelenou skalicou. Dobre vyschnuté plátno sa potom do indiga ponára, a keďže reaguje s kyslíkom vo vzduchu, intenzita finálnej farby závisí aj od toho, koľkokrát je plátno namočené. Napokon sa po zafarbení v nádobe s dvoj- až päťpercentnou kyselinou sírovou odstráni pap a zafixuje farba.

A ako vyzerajú finálne produkty si mohli návštevníci prezrieť aj počas módnej prehliadky žiačok z Badína, ktoré modrotlač do Elektrárne priniesli. Dievčatá predviedli sukne, nohavice, ale vystavili aj náušnice a ďalšie predmety.

Okrem toho si záujemcovia mohli natieraním vosku na látku vyrobiť antibakteriálny a ekologický obal na potraviny. Slúžiť môže ako náhrada alobalu či potravinovej fólie a desiatu či inú dobrotu pod zub si tak môžu ľudia preniesť bez vytvárania zbytočného odpadu. A komu aj pri tomto pomyslení skutočne vyhladlo, mohol zahryznúť do chutného zapekaného kváskového chlebíka so syrom, šunkou, cibuľkou či tuniakom.

Viacerých remeselníkov mohli návštevníci Elektrárne vidieť už po tretí raz. „V našich priestoroch to bol druhý ročník samostatného podujatia Rozprúdime regióny. Okrem toho sme si týchto remeselníkov zavolali aj v rámci Dňa Zeme. Oproti uplynulým ročníkom nám pribudol hrnčiarsky kruh, takže sme privítali keramikárov, a tiež sme mali zdobenie medovníkov. To je teraz sezónne, vianočné,“ povedala riaditeľka Elektrárne Katarína Hallová. „Podľa spätnej väzby rodičia počas uplynulých podujatí ocenili, že si deti dané remeslá môžu aj sami vyskúšať. Čakali sme, že nás navštívi viac rodín s deťmi, ale chápeme, že aj s ohľadom na počasie im to nemuselo vyjsť,“ dodala riaditeľka.

Ak ste podujatie nestihli, je možné, že niektorí z remeselníkov sa objavia aj v rámci podujatia Winterparáda, ktoré sa v Elektrárni uskutoční tri dni pred Vianocami.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín