Podoby džezu

  • Nezaradené
  • 8. decembra 2019, 12:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, vstúpili sme do obdobia adventu. Jeho symbolom je adventný veniec, na ktorom zapálime každú nedeľu sviečku s blížiacimi sa vianočnými sviatkami. Štyri nedele pred narodením Ježiša Krista sa vžívame do atmosféry prípravy na veľkú udalosť. V ich postupnosti sa niekedy označujú aj ako železná, bronzová, strieborná a zlatá.


Jano Babič. (Autor: red)

Označenie advent znamená príchod a veniec je symbolom víťazstva, úcty a dôstojnosti. Vianočný čas je plný cnosti, symbolov dobra, šťastia, lásky. Adventný čas je dobou pôstu a striedmosti. Čas návštev a rozjímania… Kde a kedy sa všetky tieto pojmy nahradili akýmsi zhonom za nákupmi, marketingovými či „obchodnými“ trikmi so zľavami a „výhodnými nákupmi“?

Vrátiť sa do čias zimnej romantiky je dnes asi nemožné. Prebrodiť sa snehom na návštevu babičky bývajúcej na hornom konci pod lesom, by bolo už asi zlým námetom pre súčasný film. Najväčším čarom Vianoc bolo stretnúť priateľov, známych a hlavne tých najmilších, priať len to najlepšie, prekvapiť sa navzájom úprimne mieneným darčekom. Darčekom čistej ľudskej hodnoty. Nemusí to byť zlato ani diamanty. Nech je to milé slovo, darček ako dôkaz, že sme na milú bytosť mysleli. Dôkaz o náklonnosti, dôvere, láske. Skúsme si navzájom darovať úsmev, ranný pozdrav, nenechať nikoho v núdzi, ponúknuť miesto, pomôcť do kabáta, zapriať pekný deň a hovoriť pravdu. Teda obdarovať sa navzájom tým, čo nám mimo času adventného veľmi chýba…

Vianočný čas má svoje neopakovateľné čaro. Do jeho nálady a tajuplnosti sa ponárajú všetci ľudia bez rozdielu veku a vierovyznania. Vianočný čas je inšpirujúci a niet asi známejšieho džezového skladateľa alebo speváka, ktorý by nezložil pesničku alebo nevydal album s tematikou Vianoc.

Druhú adventnú nedeľu si v našej relácii Podoby džezu zahráme hudbu oslavujúcu toto radostné obdobie roka, s ktorým sa chceme podeliť so všetkými okolo nás. Na programe nedeľnej relácie bude aj piata lekcia Maturity džezového poslucháča, v ktorej si predstavíme album Johna Coltranea a Thelonious Monka s názvom At Carnegie Hall. Záznam z benefičného koncertu z novembra 1957 vyšiel vo vydavateľstve Blue Note.

Dáša Libiaková a jej sprievod Skylark Q nás pozvú na Adventný koncert v stredu 11. decembra do Kongresovej sály Spoločenského centra na Kúpeľnom ostrove v Piešťanoch. Spoznali sme nominácie na džezové ocenenia Grammy a informácie o dianí na domácej a svetovej scéne nemôžu v našej relácii Podoby džezu chýbať.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav