Krampus opäť prilákal tisíce návštevníkov!

Dynamická šou, svetlice, dym, plno smiechu a radostných výkrikov. Aj tento rok si Piešťany naplno užili pochod čertov. Krampus prilákal do centra kúpeľného mesta domácich i turistov a v chladný podvečer rozprúdil adrenalín v krvi tisícov návštevníkov.

Foto: Rudolf Sivý

Čertovské popoludnie sa začalo už tri hodiny pred plánovaným príchodom samotných Krampusov. Organizátori uzavreli Rázusovu, Teplickú a Nitriansku ulicu, pričom dopravu riadila štátna a mestská polícia. „Vytvorili sme záchytné parkoviská pri polikinike, zimnom štadióne, letisku. Označili sme aj viaceré parkoviská, kde dalo zaparkovať, ale tie už neboli vnímané ako záchytné,“ skonštatoval Ján Románek, organizátor Tradičných vianočných trhov, ktorých súčasťou je aj pochod čertov.

Foto: Rudolf Sivý

Centrum mesta je podľa neho plocha, ktorá ponúka sociálnu vybavenosť pre také obrovské množstvo ľudí, a to najmä vďaka Auparku. „Máme tiež prenajatý Hotel Satelit, odkiaľ čerti následne vychádzajú, čo je vyhovujúce aj z logistických dôvodov,“ skonštatoval organizátor. Narážal pritom na fakt, že pri Satelite bol postavený veľkokapacitný stan, kde už pred začiatkom pochodu vystúpili hudobné zoskupenia. „Aj ten program slúžil na odľahčenie dopravy, aby neprichádzali všetci presne na sedemnástu hodinu, aby sme im čosi ponúkli a aby sa aj po skončení zasa zdržali,“ dodal J. Románek.

V Pekelnom stane vystúpila kapela Kmeťoband a rozprúdila zábavu v jeho vyhrievanom a do posledného miesta zaplnenom priestore. Nechýbali najväčšie a najtanečnejšie hity, ktoré prítomných príchod ďalšej kapely, tentoraz ska-reggae-folkovej legendy Heľenine oči.

Foto: Am

Po koncertoch sa už návštevníci pomaly pripravovali na vrchol sobotňajšieho podvečera, ktorým bol dlho očakávaný čertovský pochod. Avšak už zorganizovať veľkolepý pochod vyše dvoch stoviek čertov zo Slovenska, Česka, Rakúska a Nemecka je veľmi náročné. „Treba tých 17 skupín čertov počkať, pričom účinkujúcich je vyše 200. Majú ešte asistentov, teda dokopy ide približne o 400 ľudí. Treba ich usmerniť, ukázať im trasu, vysvetliť im, akú môžu používať pyrotechniku a či ju môžu používať, kde a aké záchranné zložky nájdu a čo im vieme, alebo nevieme ponúknuť,“ povedala nám spoluorganizátorka pochodu Helena Miklová.

Tí, ktorí spia v hoteli sa popoludní ubytovali, ostatní sa zložili a zhruba hodinu pred začiatkom podujatia začali s prípravami. „Obliekanie trvá od desiatich minút až do trištvrte hodiny, keď sú kostýmy komplikovanejšie,“ povedala organizátorka.

Foto: Rudolf Sivý

Vôbec priniesť kostým do hotela je náročné, keďže niektoré masky vážia až 20-25 kilogramov. „Záleží to na tom, či je kostým vyrobený z pravej kože, latexu, alebo iných materiálov. Masky sú poväčšine drevené. Máme na to také veľké tašky, ktoré používajú športovci, alebo škatule,“ skonštatovala H. Miklová, ktorá dúfala, že to dobre vypálilo.

A bola to párty! Krampusáci sa z Hotela Satelit začali zberať približne o sedemnástej, no viacerí ešte potrebovali doladiť kostýmy. A približne štvrť hodiny po piatej to vypuklo. Sedemnásť skupín Krampusov sa vydalo naprieč Rázusovou, Nitrianskou a Teplickou ulicou, kde ich dookola kovových zábran čakal dav ľudí. Nechýbali svetlice, pokriky, strašenie, a najmä tisíce fotografií a videí. Mohutných čertov si fotili malí i veľkí, pričom najväčšia radosť nastala, keď sa Krampusovia „pohrali“ so zábradlím, alebo si naň rovno vyliezli.

Počas divočiny nechýbala ani poriadna hudba, a tak z reproduktorov zneli pesničky nemeckého Rammsteinu. Na bezpečnosť dohliadali okrem „sbskárov“ aj hasiči a divokých čertov dávali do laty anjeli, ktorí rozdávali cukríky.

Foto: Rudolf Sivý

Ľudia odchádzali vysmiati a spokojní. „Naša výplata je, keď sa ľudia bavia. Najmä deti a ich úsmevy,“ dodal J. Románek.

Ak ste sa na pochode čertov nezúčastnili, určite v najbližších dňoch organizátori na svojich facebookových stránkach uverejnia aj aftermovie, ktoré vám atmosféru podujatia ešte viac priblíži.

Foto: Rudolf Sivý
0 Shares
Súvisiace články
Zlaté stuhy, Cinematik, Winterparáda, horúce leto aj farebná jeseň. Pozrite si výber fotografií zo života v Pieštanoch v roku 2019.
  • 31.12.2019, 15:30
  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín