Dixieland žije už 35 rokov a mladí nahrali aj cédečko

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 7. decembra 2019, 00:01

V Kultúrno-spoločenskom centre Fontána v Piešťanoch sa v stredu 27. novembra dixielandovalo. To si len tak zľahka, no veľmi slávnostne a symbolicky vyhrávali hudobníci Ľubomíra Váryho. Učiteľ hudby založil Piešťanský dixieland pred 35 rokmi a jeho súbor menil osadenstvo aktuálne podľa toho, kto práve navštevoval prvý alebo druhý cyklus základnej umeleckej školy. Dixielandom si Váry splnil svoj sen. A ten pretrváva dodnes.


Spoločné foto Ľubomíra Váryho (uprostred) a jeho Piešťanského dixielandu. (Autor: vd)

Učiteľ hry na gitare inšpiroval svojich žiakov i k spevu, takže štrnásť skladieb, ktoré nahrali na hudobný nosič, dievčatá a chlapci nielen poctivo a sviežo odohrali, ale si ich aj sólovo, v duetoch či spoločne zaspievali. Diváci nešetrili potleskom a Váry žartíkmi.

Zdá sa, že tento učiteľ dokáže nenápadne, ale vtipne, možno aj trošku citovo vydierať, a tým získava každoročne minimálne desiatich a možno i viac talentovaných dixielanďákov. Aj v stredu sa striedali pri mikrofóne, ba bola medzi nimi i malá bubeníčka a vedľa nej kamarátka, ktorá hrala na klávesoch. V závere koncertu zaspievali a zahrali už tradičné piesne a potom sa publiku predstavil dvomi skladbami „posledný mohykán“. Tak Váry nazval svojho súputníka a zároveň žiaka, dnes vynikajúceho hudobníka a speváka Andreja Depeša.

Pretože šlo o oslavu, nezaobišlo sa to bez slávnostného príhovoru a poďakovania. Vedenie základnej umeleckej školy odovzdalo Ľubomírovi Várymu, jeho manželke a tiež Andrejovi Depešovi kytice kvetov. Nasledovali gratulácie, rozhovory a neodmysliteľná pizza od učiteľa – odmena žiakom za ich výkony.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava