Opustené zvieratá si pod stromček želajú pochúťky i mastičky

V adventnom období sa veľa ľudí snaží urobiť dobrý skutok a pomôcť svojou troškou tým, ktorí to majú v živote o čosi ťažšie. Jedným zo zariadení, ktoré pociťuje dobrú vôľu ľudí, je piešťanský útulok. Čo priniesť, aby boli darčeky čo najlepšie využité a pomohli v správnom čase?

foto: Útulok Piešťany

V prvom momente v mysliach ľudí súcitiacich s osudom opustených zvierat skrsne priniesť útulkáčom granuly a mäsové konzervy. Okrem štandardného krmiva však zvieratá potrebujú omnoho viac. U viacerých je to napríklad sensitive krmivo. Nájdené a zachránené psy často žili z odpadkov a odnieslo si to ich trávenie, preto musia prijímať špeciálne upravené krmivo. Útulkáči si tiež pochutia na dobrotách a zahrajú sa s hračkami.

Zvieratá v mnohých prípadoch prichádzajú so zanedbanými očami a svrabovými ušami. Ošetrovatelia im ich musia čistiť a liečiť mastičkami a kvapkami, aby to psy tak nesvrbelo. Musia ich aj odblšiť a odčerviť, pričom práve tieto prípravky sú základom starostlivosti po prijatí zvieraťa do útulku.

V zime psy potrebujú do kotercov koberce, posteľnú bielizeň, uteráky. Netreba nosiť matrace či vankúše, lebo tie zvieratá roztrhajú a je z nich zbytočný odpad. Práve odpad sa dáva do veľkých 120-litrových vriec, ktoré sa v útulku zídu. Pri čistení ošetrovatelia potrebujú Savo, Sanytol či Fixinelu a sacie podložky.

Ak čokoľvek z toho budete chcieť priniesť do útulku, môžete pomôcť aj tým, že vezmete psa na prechádzku medzi 13:00 a 15:30 v pracovných dňoch a 23., 24., 31. 12. 2019 a 1. 1. 2020 v čase od 12:00 do 14:30.

Ak sa vám nepodarí ísť priamo na Priemyselnú ulicu, riaditeľka útulku Ľubomíra Baleková pripomína aj možnosť prihodiť čosi do klietky v HM Tesco. Tento projekt je vraj úspešný, pretože už dvakrát prevzali plnú klietku vecí. Druhou možnosťou je v predajni Havkomoda kúpiť granuly, pričom predajňa ku každým kúpeným pridá jedno balenie granúl zo svojho. Najväčšou pomocou by však bolo dať zvieratám domov. I keď im pracovníci útulku venujú všetok svoj čas, pozornosť a starostlivosť, doma je doma. 

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana