Samosprávy chystajú zvýšenie daní neminie to ani Piešťany

Viac ako 95 percent členov Únie miest Slovenska navrhuje na budúci rok zvyšovanie dane z nehnuteľnosti a poplatkov. Uviedol to po poslednom tohtoročnom rokovaní jej prezídia v Žiline prezident únie Richard Rybníček. Niekde však narážajú na populizmus mestských či obecných poslancov. Príkladom sú aj Piešťany, kde sa niektorí poslanci s nevyhnutnými opatreniami zatiaľ nestotožnili.


Rokovanie mestských komisií v Piešťanoch preukázalo, že niektorí poslanci populisticky viac naháňajú vlastný prospech ako prospech obyvateľov mesta. (Autor: pror)

Únia miest Slovenska pod vedením trenčianskeho primátora už dlhšie avizovala, že po zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane, valorizácii platov pedagogických aj nepedagogických pracovníkov, ale aj zvýšení minimálnej mzdy na 580 eur budú samosprávy nútené pristúpiť k zvyšovaniu miestnych daní a poplatkov.

„Viac ako 95 percent našich členov navrhuje zvyšovanie dane z nehnuteľností v mestách. Žiaľ, opäť sme museli konštatovať, že nemáme na výber, pretože ak chceme udržať služby v mestách aspoň na takej úrovni ako dnes a chceme dodržať vyrovnané rozpočty, ako nám to vyplýva zo zákona, bez tohto kroku by sme to nedokázali,“ vyhlásil Richard Rybníček.

V niektorých mestách už zvýšenie daní poslanci odhlasovali, nie všade sa však takýto krok stretol s pochopením. Príkladom je Čadca, kde primátorom predložený návrh nezískal dostatočnú podporu v mestskom zastupiteľstve. „Je to vážna vec, ktorá má tendenciu skĺzať do miestami až nebezpečného populizmu,“ myslí si žilinský primátor Peter Fiabáne, ktorého obhajoba návrhu na daňové zmeny v zastupiteľstve ešte len čaká.

„Všetci zodpovední primátori musia hľadať podporu už dopredu, a tak k tomu pristupujeme aj v Žiline. Povedal som poslancom jasne, že ak k takémuto nepopulárnemu kroku nepristúpime, všetko, čo od nás žiadajú voliči v rámci investícií, dostane stopku,“ dodal Fiabáne.

So svojím žilinským kolegom súhlasil aj Rybníček: „Najhoršie, čo sa môže stať, keď do toho začnú poslanci vnášať politiku a vytĺkať politický kapitál. Ak si dnes v niektorých mestách myslia, že to netreba urobiť a vystačia si so súčasným stavom peňazí, pôjdu cestou zadlžovania, prípadne krátenia bežných výdavkov, tak treba povedať, že ani to im nemusí stačiť a v budúcnosti ich to môže dobehnúť, pretože ekonomika viditeľne spomaľuje.“

Únia miest Slovenska je dobrovoľné záujmové združenie miest založené v roku 1994 a jej členskú základňu tvoria veľké a stredné mestá z rôznych regiónov Slovenska. V súčasnosti má 50 členov a sú v nej zastúpené všetky krajské mestá. Členom únie sú aj Piešťany.

SITA/JV

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav