Populisti v zastupiteľstve

Vyzerá to tak, že populizmus si v piešťanskej regionálnej politike nachádza miesto aj v tomto volebnom období. Blížia sa veľké voľby do národnej rady a vládna koalícia sa premenila na Ježiška.


Jozef Vojčiniak (Autor: pror)

Ale ako vždy býva, ak niekde dáš, inde musíš zobrať. Na jednej strane zaviedli obedy „zadarmo“. Samosprávy zákon núti financovať rekreačné poukazy či povinnosť vytvoriť nové kariérne pozície v školských zariadeniach. Vláda tiež úpravou minimálnej mzdy pridala financie v najhoršie zarábajúcich kategóriách. K tomu však treba prirátať daňové opatrenie, ktoré nám síce prinesie do peňaženky asi šesť eur, ale na úkor podielových daní, ktoré od štátu prichádzajú samosprávam. A pre Piešťany je to mínus 600-tisíc eur.

Ak má radnica zabezpečiť funkčnosť svojich kompetencií, neostáva jej nič iné, ako pristúpiť k úpravám miestnych poplatkov. Navrhuje preto zmenu výšky mesačného príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov v materskej škole, v umeleckej škole, v školskom klube, v centre voľného času. Na jedno dieťa ide o záťaž o 15 až 50 eur ročne viac ako doposiaľ.

Mesto zavádza daň za rozvoj, ktorú doposiaľ nemalo, a podľa druhu novej stavby pôjde o sumu od troch do pätnásť eur za meter štvorcový. Daň rozlišuje, či ide o stavbu rodinného domu alebo o stavbu komerčnú. Ak si v Piešťanoch postavíte rodinný dom so zdaniteľnou plochou sto metrov štvorcových, mestu na dani za rozvoj zaplatíte jednorazovo 120 eur. Mesto by mohlo novými opatreniami získať 800-tisíc eur ročne.

Avšak ako objasnila prednostka mestského úradu Denisa Bartošová na rokovaní mestských komisií, zásahmi poslancov do ich zámeru ostala z plánovanej sumy len polovica. Síce deficit spôsobený výpadkom na podielovej dani od štátu sa o 400-tisíc eur zníži, no i tak im bude chýbať 200-tisíc. Vraj to poslanci na neverejných rokovaniach obhajovali tvrdením, že to nebudú vedieť svojim voličom vysvetliť.

Tak im s vysvetlením pomôžem. Tety upratovačky, kuchárky a s nimi napríklad aj ujovia školníci si vládnymi zákonmi na výplatách trochu polepšili. Ale štát mestu, ktoré im výplaty na účet posiela, na to nedal navyše ani euro. Práve naopak veľa zobral.

Ľudia, ktorí majú na kúpu stavebného pozemku v Piešťanoch v priemernej cene 120 eur/m2, naozaj za cenu jedného metra naviac, ktorým mestu pomôžu, nezbankrotujú. Vážení poslanci, ak toto neviete voličom vysvetliť, ja pochybujem o vašej spôsobilosti ich zastupovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav