Na námestí zapálili prvú adventnú sviečku

Uplynulý víkend do centra Piešťan opäť prúdili stovky domácich i turistov. Na Námestí slobody si vychutnávali hudobný program a popritom sŕkali horúci čaj, punč či víno. V nedeľu 1. decembra predstavitelia mesta a cirkví slávnostne zapálili prvú adventnú sviečku.

Vystúpenie detí z FS Krakovanček si prišlo pozrieť mnoho rodičov i obyvateľov. Foto: am

Na pódiu vianočných trhov sa počas víkendu vystriedali najrôznejšie zoskupenia. V piatok sa predviedol FS Striebornica, po ňom nasledovala Borovienka. V sobotu to bola rocková Fáza, ktorú na stejdži vystriedal Ír žijúci v Piešťanoch Noel McCarthy a jeho Band, tiež DJ Vlado a napokon rozprúdil latino šou Kubánec Aristarco Perez s Niurkou Pita Alvelo.

V nedeľu sa na námestí zišli rodiny, ktoré oslávili príchod prvej adventnej nedele. Najprv sa členovia Združenia exallievov don Bosca predviedli so svojím predstavením, po nich už nasledoval príhovor primátora Petra Jančoviča, evanjelického farára Branislava Dolinského a katolíckeho dekana Jozefa Galloviča. Prítomným pripomenuli pôvod adventu, ale potrebu stíšenia sa v tomto čase a venovania pozornosti svojim blízkym.

Po skončení príhovorov primátor slávnostne zapálil prvú adventnú sviečku a pobral sa medzi ľudí. Na pódium neskôr vystúpili deti z folklórneho súboru Krakovanček a predviedli hudobno-dramatické ľudové pásmo. Predstavenie si pripravili aj folkloristi zo Žita. Program ukončila skupina Prameň.

Počas celého víkendu sa obyvatelia stretávali, fotili pri stromčeku, ale aj ostatných vianočných dekoráciách a vychutnávali si lokše, cigánske, trdelníky, ale aj čaje, varené vína a punče. Práve pri ich degustácii sa niesla otázka, prečo v Piešťanoch nie sú dostupné aj ekologickejšie poháre. Podľa našich informácií je problém s tým, že nie je jasné, ako budú vyzerať vianočné trhy v budúcom roku, keďže organizátorovi týmto rokom zmluva končí a mesto zatiaľ nedoriešilo podobu ďalšej spolupráce.

Investíciu do kompostovateľných, respektíve umývateľných nádob je rentabilné spraviť na obdobie dvoch až troch rokov. Ďalším problémom je, že zákaz používania jednorazových plastových pohárov by mal platiť celoplošne, pretože kým organizátorom programu by vznikli ďalšie náklady, okolité prevádzky by mohli fungovať „po starom“.

Ak však chcete popíjať punč či víno ekologickejšie, pokojne si vraj môžete priniesť vlastný pohár, do ktorého vám nápoj v stánku nalejú.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav