Recept: Kuracie naprírodno s batátmi

  • Recepty / Kultúra a spoločnosť
  • 1. decembra 2019, 00:01

Iste ste si všimli na pultoch predajcov zemiaky, ktoré vyzerajú inak ako klasické. Nazývajú sa batáty. V našej kuchyni sa veľmi nepoužívajú, avšak odborníci tvrdia, že by mali byť zaradené do zdravého jedálnička. Obsahujú totiž dôležitý betakarotén, ktorý im dáva peknú oranžovú farbu.

Batáty obsahujú dôležitý betakarotén. foto: autor

Ľudovo sa im hovorí aj sladké zemiaky, nakoľko obsah sacharidov je vyšší ako v obyčajných zemiakoch. Okrem toho sa v nich okrem vitamínov, z ktorých dominuje C, nachádza množstvo vlákniny a draslíka. Pre obsah vlákniny podporujú trávenie. Do Európy boli dovezené z Ameriky ešte skôr ako klasické zemiaky. V kuchyni sa pripravujú naslano i nasladko a ich maslová chuť sa nedá ničím nahradiť. Pripravujeme z nich nielen prílohy, ale aj sladké jedlá, môžu sa pridať i do polievok a šalátov.

V dnešnom recepte si pripravíme batáty ako prílohu ku kuracím prsiam s rajčinami a mozzarellou. Kuracie mäso obsahuje veľa výživných látok, ale nie je kurča ako kurča. V dnešnej dobe sa odporúča kupovať hydinu v bio kvalite alebo od drobných farmárov. Pri kúpe hydiny v supermarketoch špecialisti dvíhajú varovný prst, nakoľko sa pri ich chove používajú chemické látky, aby kurence rýchlo vyrástli, avšak pre náš organizmus sú tieto látky škodlivé. V zdravom kuracom mäse nie je veľa škodlivých tukov a obsahuje množstvo bielkovín.

Suroviny:

2 ks kuracie prsia

2 stredne veľké batáty

2 ks syru mozzarella

2 väčšie paradajky

soľ, korenie, chilli, oregano, olej podľa chuti

uhorky a petržlenová vňať na ozdobenie

Postup:

Kuracie prsia prerežeme napoly, vložíme do mikroténového vrecka a ľahko naklepeme tĺčikom. Posolíme, okoreníme, posypeme malým množstvom chilli a chvíľku necháme odstáť. Potom krátko opražíme z každej strany na slnečnicovom oleji. Nakoniec na vrchnú stranu kuracích pŕs položíme kolieska mozzarelly a posypeme oreganom. Potom na plátky mäsa pridáme kolieska rajčín. Smažíme ešte asi 5 minút.

Batáty si pripravíme jednoduchým spôsobom. Uvaríme ich vo vode, kde sme dali minimum soli. Po vychladnutí ošúpeme, roztlačíme a polejeme troškou masla. Porcie dáme na tanier, ozdobíme a podávame.

Dobrú chuť!

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek