Váryho Piešťanský dixieland oslávil 35. výročie koncertom a cédečkom

Tridsaťpäť rokov dixielandovania – to je názov koncertu, ktorý sa uskutočnil uplynulú stredu v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána. Zahrali a zaspievali na ňom súčasní – a teda najmladší členovia hudobnej skupiny učiteľa Ľubomíra Váryho zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch.


Záber z koncertu: Ľ.ubomír Váry každého žiaka a jeho skladbu predstavil. Materiál z koncertu chystáme v utorňajšom vydaní tlačenej podoby Piešťanského týždňa. (Autor: Miroslav Dusík)

Rovnaký názov má aj hudobný nosič, ktorý nahrali pri tejto príležitosti. Jedenásti speváci a gitaristi Piešťanského dixielandu to dali ako páni – na prvý šup. Nahrávanie v „zuške“ im trvalo len hodinu a pol.

„Hovoril som zvukárovi Miškovi Urbanovi zo štúdia Shramot, ktorý prišiel za nami na zušku, že zaspievame iba raz, to bude najlepšie. Všetky ďalšie opakovania by boli horšie,“ usmial sa charizmatický pedagóg Ľubomír Váry, ktorého poznajú celé generácie piešťanských píšťalkárov, gitaristov i spevákov a ktorý si založením Piešťanského dixielandu splnil svoj sen.

Dychovka mu nerezala

Keď prišiel ako mladý učiteľ do Piešťan, riaditeľ mu navrhol, aby založil dychovku. Aj sa snažil, aj dal dokopy partiu žiakov, s ktorými nacvičil dychový repertoár.

„No nebola to moja šálka kávy. V tom čase a aj teraz mám rád iný druh hudby. Počúvam najčastejšie české rádiá. A tam, v Čechách, som aj našiel inšpiráciu, začal som so žiakmi hrať dixieland. Prvý koncert na verejnosti sme mali v roku 1984. Od tej chvíle sme začali chodiť po rôznych súťažiach a vďaka dixielandu sme navštívili už za socializmu rôzne európske krajiny. Teraz sa doba zmenila a súčasné deti už bežne cestujú po celom svete s rodičmi. Preto som rozmýšľal, čo výnimočné pre ne pripraviť, aby si tieto časy dixielandovania zapamätali na celý život. A tak som si povedal, že ich namotivujem inak. No povedzte mi, koľko detí dnes chce spievať a hrať? A tieto moje decká sa na to dali. Nahrali nový hudobný nosič. Spevákov som získal malým podfukom. Žiaci neradi koncertujú ako sólo gitaristi na verejných koncertoch. Povedal som im, že ak nechcú hrať sóla na gitare, nech spievajú. A počúvajte, ako sa toho parádne zhostili,“ povedal učiteľ a pustil do éteru najnovšie skladby. Začínalo to Žbirkovou Atlantídou, pokračovalo Heregovej Čerešňami.

Vzdal poctu svojmu otcovi

Na najnovšom nosiči je aj skladba Gejzu Dusíka S tebou pod Tatrami. Je vyjadrením úcty a poctou už nebohému otcovi učiteľa Váryho. „Počas víkendov, keď sme boli malí, naša mama varila, upratovala, a aby sme jej nezavadzali v byte, poslala nás deti aj s otcom von. Brával nás do prírody. Pri Hlohovci, kde sme bývali, je kameňolom Soroš, a ako sme s otcom stúpali do kopca, spustil silným hlasom skladbu Gejzu Dusíka: ‚S tebou najkrajší deň chcem prežívať, do modrých diaľav sa dívať, pod našimi Tatrami…“

Na hudobnom nosiči sa prestrieda celý súčasný Piešťanský dixieland, ktorý tvorí jedenásť hudobníkov, a ako bonbónik v závere zaspieva svojím typickým chraplákom „posledný mohykán“, čiže hudobník Andrej Depeš. Depeš je jeden z „naj“ žiakov Váryho, ktorý spolu s Andrejom Šaradinom patria medzi ústredné postavy dixielandu v jeho začiatkoch.

Vychoval generácie hudobníkov

Ako sme uviedli, Váry s Piešťanským dixielandom získal mnohé ocenenia, ale čo je najdôležitejšie, k láske k hudbe i spevu doviedol celé generácie hudobníkov. Svojím prirodzeným šarmom, vďaka intuícii a chápavej, láskavej povahe si nevidiaci učiteľ základnej umeleckej školy vybudoval rešpekt.

Jednu z najvýznamnejších cien si odniesol Váry z tretieho ročníka Slovenského jazzového festivalu (1989), na súťažnej prehliadke slovenských džezových skupín získali Cenu za vynikajúce pedagogické výsledky pri práci so súborom Piešťanský dixieland. V roku 1995 získal dixieland Cenu primátora v oblasti kultúry – Kultúrny počin roka 1995. V novembri 2009 dixieland oslávil koncertom svoje 25. narodeniny. Na oslavnom koncerte predstavili svoje narodeninové cédečko Lady Be Good 2009. V decembri 2014 Váry vydal ďalšie CD Piešťanského dixielandu – Tridsať rokov dixielandovania.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava