Keď sa dospelí hrajú a zavítajú do sveta detí

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 30. novembra 2019, 11:09

Boli sme na najväčšom veľtrhu komiksov v strednej Európe. Nechýbal tam ani Steven Seagal či autori kultových komiskových postavičiek. Tínedžeri v kostýmoch Batmana, Spidermana, Shreka, princezny Fiony, či skupina mužov oblečených ako postavička alebo légia zo slávnej filmovej série Hviezdne vojny stáli v jednom rade pri vstupe do výstavnej haly výstaviska Messe Wien v hlavnom meste Rakúska.


Trnavčanka Noemi ako Harley Quinn z filmu Jednotka samovrahov. (Autor: Rudolf Sivý)

Z Piešťan do Viedne trvá cesta autom približne dve hodiny. Kto prešiel minulý víkend bránami výstaviska Messe Wien v hlavnom meste Rakúska, sa musel cítiť, akoby prešiel do úplne inej galaxii. Vo svete komiksového filmu a videohier, akčných hrdinov a postáv animovaných postavičiek.

Piaty ročník viedenského podujatia Comic Con pritiahol do Viedne množstvo ľudí, medzi nimi nechýbali ani našinci. „Prišla som sem, lebo mám ráda takéto akcie a je tu zábava,“ povedala nám Trnavčanka Noemi.

S veľkou maketou kladiva sa prechádzala po výstavisku, pohľady pútali jej farebné vlasy a odvážny kostým postavy Harley Quinn z filmu Jednotka samovrahov.

Počas krátkeho rozhovoru sa pri nás zastavia ďalší ľudia, ktorí si chcú ďalšiu atrakciu Comic Conu odfotografovať.

Úsmev, blesk, stlačenie spúšte na fotoaparáte a farebná momentka je zachytená.

Légia Star Wars

Medzitým však jednej zo štyroch hál výstaviska sa začne rozoznievať známa melódia z kultovej filmovej série Hviezdne vojny. Ľudia vyťahujú mobilné telefóny a spúšťajú nahrávanie, zatiaľ čo sa pred nich nastupuje armáda robotov s maketami laserových zbraní.

Légia Star Wars patrí k známym atrakciám komiskového sveta, keďže cestujú po Comic Con-och v rôznych štátoch s natrénovanou choreografiou.

Najväčšia hviezda tohtoročného podujatia je ešte ukrytá pred zrakmi fanúšikov. S vlastnou ochrankou a rodinou predstúpi nakoniec na poludnie pred novinárov. Muž, ktorý si zahral vo viac než v 40 filmových tituloch, vstupuje do miestnosti plnej novinárov.

Steven Seagal pôsobí medzi armádou Batmanov, Supermanov, Avangerov, ako akčný hrdina z dávnej minulosti

Seagalov pes zo Slovenska

Steven Seagal pôsobí medzi armádou Batmanov, Supermanov, Avangerov, ako akčný hrdina z dávnej minulosti. Oblečený bol v čiernej košeli s japonskými motívmi.

„Mám psa zo Slovenska,“ usmeje sa a súhlasne prikývne, keď sa ho novinári pýtajú, či si pamätá na svoju prvú návštevu Slovenska.
Pred piatimi rokmi zavítal do metropole Šariša – Prešova – na koncert so svojou bluesovou kapelou. Neskôr sa hollywoodska akčná hviezda stretla aj s návštevníkmi akcie.

„Fanúšikovia a návštevníci Comic Conu si stretnutie s ním a autogramiádu doslova užívali. Rovnaké pocity bolo badať aj na samotnom Seagalovi, vo Viedni sa cítil veľmi dobre,“ potvrdila Mária Halajová, PR manažérka podujatia pre Slovenskú republiku.

Seagal však nebol jedinou hviezdou na podujatí. Na zozname známych mien sa objavilo aj meno Seana Astina, známeho ako Samwise Gamgee z filmovej trilógie Pán prsteňov, či kultového seriálu Stranger Things. Zahviezdila tiež herečka Alex Kingston, doktorka Elisabeth Cordayová v seriáli Pohotovosť.

Comic Con však nevyhľadávajú iba lovci originálnych stretnutí a zážitkov, ale aj zberatelia originálnych predmetov, cenných častí kostýmov, posterov a komiksov.

Nenápadná hviezda autor Káčera Donalda

Zážitkom bolo aj kurz kreslenia postavičiek Káčera Donalda a Mickey Mousea od niekdajšieho ilustrátora pre Disney Ulricha Schrödera.

Rodák z nemeckého Aachenu si pripravil pre vybraných záujemcov netradičnú atrakciu. Osobne ich učil, ako sa kreslia kultové ikony z dielne Walta Disneyho.

„Najskôr nakreslíte kruh, potom čiaru zvislú a čiaru vodorovnu…,” radil na kurze autor nespočetných komiskov Kačera Donalda. Okrem toho ilustroval aj titulky pre francúzsky módny magazín Elle, kde nakreslil „káčerovským štýlom“ módneho návrhára Karla Lagerfelda ako vlka, či Donatellu Versace.

„Kurz kreslenia bol jedným z najväčších zážitkov,” priznáva sa Denisa Ševčíková žijúca v Piešťanoch, ktorá sedela v skupine desiatich vybraných ľudí na workshope s Ulrichom Schröderom.

Na konci kurzu ich potešili aj náčrty kresieb podpísané známym ilustrátorom, ktorý cez tridsať rokov kreslí postavičky od Walta Disneyho.

Pre Denisu to bola prvá návšteva veľtrhu tohto typu v živote.

Viedenský Comic Con je jeden z najväčších festivalov popkultúry v regióne strednej a východnej Európy, čím sa odlišuje od ostatných podobných eventov. Najväčšie podujatie tohto typu sa koná tradične San Diegu v Spojených štátoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel