Čo je vedľa kontajnera, je nelegálna skládka

Občas sa stane, že ľudia nechajú pri kontajneroch zabalené nepotrebné potraviny, oblečenie alebo topánky pre ľudí z chudobnejších pomerov. Je to o čosi dôstojnejšie, ako keby to mali zašpinené vytiahnuť priamo z koša. Väčšinou sa takýto „tovar“ dostane do príjemcových rúk v priebehu niekoľkých hodín, ak teda ide o niečo nositeľné či konzumovateľné.

Kočíky sa už v takomto stave nových majiteľov nedočkajú. foto: autor/(dh)

Ak bol toto zámer neznámeho človeka, ktorý ku kontajnerom na Vážskej ulici v Piešťanoch odstavil staré detské kočíky, tak to tentoraz nevyšlo. Najprv boli zaparkované priamo medzi nádobami, a to tak, že sa okolo nich nedalo prejsť k tým zadným „separovacím“. Neskôr ich ktosi vyvliekol von mimo stanovište, potom zasa dal naspäť. V sychravom počasí, keď tieto kočíky niekoľkokrát zmokli a zmrzli, je asi málo pravdepodobné, že ich niekto vezme pre svoje dieťa.

Možno by nabudúce mohol pôvodca odpadu uvažovať nad zbavením sa nepotrebného zariadenia ekologickejšie, napríklad darovaním prostredníctvom viacerých stránok na sociálnych sieťach. O jednej z nich s názvom Pre jedného odpad, pre druhého poklad sme nedávno písali článok. Nepotrebné kočíky nemuseli teraz špatiť okolie a ich odvoz ako nelegálnu skládku sme tiež nemuseli platiť všetci, keďže je hradený z mestského rozpočtu.

To isté platí aj v inej časti Piešťan, na Ulici E. Belluša. Tam sa obyvatelia rozhodli vyložiť ku kontajnerom staré kusy nábytku, kvety, ba dokonca staré periny. Ako v iných lokalitách aj tu občas ľudia urobia polovičnú prácu. Doma síce vytriedia niekoľko kusov plastov, skla alebo papiera do samostatnej škatule ako separovaný odpad, avšak namiesto toho, aby každú položku zvlášť hodili do príslušnej nádoby, odložia škatuľu do stojiska na zem.

Nie, po kontajnerových stanovištiach nechodí žiadny pracovník, ktorý by odpad dotrieďoval. Tých niekoľko pohybov navyše naďalej musia vykonávať sami obyvatelia.

Ak sa odpad do kontajnera nezmestí, existujú aj ďalšie alternatívy, ako napríklad nový zberný dvor na Žilinskej ceste. Ten je síce pomerne ďaleko a nedostupný pre peších, ale ak by si pôvodcovia odpadov počkali približne štyri mesiace, v rámci jarného upratovania bývajú v meste v jedno sobotné dopoludnie umiestnené veľkokapacitné kontajnery. Ide len o to, či niekto uprednostní vlastný komfort pred životným prostredím a udržiavaným okolím vlastných príbytkov. 

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín