Cestovateľský festival o trabantoch, pionieroch i prekonávaní hraníc

Už po 15. raz sa v piešťanskom kine Fontána stretli fanúšikovia cestovania a filmárčiny. Prilákala ich medzinárodná filmová prehliadka dokumentárnych a hraných filmov o cestovaní, krajine a človeku s názvom Eurotour, ktorú slávnostne otvorili v utorok 19. novembra.

V úvode Eurotouru zatancovali žiaci zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch. foto: autor

Festival otvorili snímkou Volanie diaľok, ktorú nakrútil Adam Lisý. „Film mapuje prechod najdlhšej turistickej trasy na Slovensku Cesty hrdinov SNP, ktorá vedie od Dukly až na Devín a meria približne 762 kilometrov. V lete minulého roka sa trojica kamarátov, ktorí sa venujú diaľkovým behom, pokúsila zdolať túto trasu v čo možno najkratšom čase,“ predstavil svoje dielo mladý režisér. Na tejto trase sa podľa jeho slov traduje približne 25 rokov starý neoficiálny rekord, ktorý hovorí, že bežec trasu prešiel za sedem dní. Trojica priateľov chcela zistiť, či je to vôbec možné.

Režisér filmu Volanie diaľok, Adam Rehák.

Volanie diaľok napokon okrem fenomenálneho fyzického výkonu priblížilo aj psychiku diaľkových bežcov, ktorým pri prekonávaní samých seba pomáhali svojou prítomnosťou priatelia a blízki. Polhodinový film zaujal aj pohľadom na krásy Slovenska. „Oslovila ma tam tiež muzika, zábery z dronu, ale i vyjadrenia samotných aktérov. Čiže čo sa týka filmu, bol to dobrý odkaz, že ak človek o niečom sníva a urobí maximum, tak sa mu to aj podarí,“ povedal Marek Makara, moderátor podujatia pôvodom z Piešťan, ktorý v súčasnosti pôsobí v RTVS.

Eurotour moderoval doposiaľ takmer každý rok a rád sa do kúpeľného mesta vracia. „Je fajn, že takýto festival existuje. Ľudia, ktorí majú radi cestovanie a dokumenty, si určite prídu na svoje. Každý rok je tento festival trochu inak zameraný, dostatok priestoru dostávajú slovenskí i amatérski režiséri, ktorí dokážu vytvoriť dokumenty či už zo svojich dovoleniek, alebo zo svojich ciest. Tým je tento festival výnimočný – autori sa majú kde prezentovať,“ doplnil Makara, ktorý tým načrtol súťažnú kategóriu Moment. Tento rok v nej o cenu primátora súperili štyri snímky.

Okrem toho sa v kine Fontána v priebehu štyroch dní premietali aj viaceré celovečerné filmy. Nový dokument Petra Kerekeša, ktorý zachytáva dôležité míľniky aj omyly spojené s budovaním veľkolepého rodinného baťovského impéria, nesie názov Batastories. Zaujal tiež film Mareka Slobodníka s názvom Afrika na Pionieri alebo česká snímka Trabantem tam a zase zpátky, kde účastníci prekonávajú Himaláje, diktatúry i výškové rekordy a stíhajú aj utekať pred políciou.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel