Pavol Škodný: Bazén by mal spĺňať prísne kritériá Medzinárodnej plaveckej federácie

Téma plavárne v Piešťanoch rezonuje už celé roky. I keď je v meste pomerne dosť privátnych menších bazénov, taký, ktorý by bol spôsobilý celoročne slúžiť i športovcom, kúpeľnému mestu chýba. Plaváreň ako športovisko pre plavcov či vodných pólistov naposledy riešili komunálni politici v predchádzajúcom volebnom období. Po odmlke je tu opäť. Tentoraz sú hnacou silou realizovania plavárne samotní športovci.

(Autor: vizualizácia: Centroprojekt Group)

O tom, ako by mali bazén a krytá plaváreň vyzerať, nám porozprával zakladateľ a konateľ občianskeho združenia Bazén Piešťany, Pavol Škodný.

Pavol Škodný, zakladateľ a konateľ občianskeho združenia Bazén Piešťany.

Viete nám v stručnosti opísať, ako by podľa vašich predstáv mala krytá plaváreň vyzerať a čo má spĺňať?

V úvode by som najprv chcel vysvetliť, že pri téme krytej plavárne si verejnosť často pletie dve odlišné zariadenia vybavené bazénom. Ľuďom často splýva v jedno – plavecký bazén pre športové a kondičné účely a bazén ako kúpalisko. Plavecký bazén, ak chce mať ambíciu, aby sa v ňom mohli konať i súťaže, musí v prvom rade spĺňať predpisy Medzinárodnej plaveckej federácie (FINA). V bazéne na rekreačné účely dominujú vodné atrakcie ako rôzne vírivky, šmykľavky, fontánky a podobne. Tieto dva rozdielne účely sa absolútne nedajú skombinovať.

Rozdiel je aj v komerčnom využití. Rekreačný bazén má pri rovnakej ploche podstatne väčšiu kapacitu návštevníkov. Koľko ľudí môže naraz využívať bazén určený na športové či kondičné plávanie, je limitované najmä šírkou bazéna a počtom dráh, ale v každom prípade je to omnoho menej ako v bazéne na rekreačné kúpanie. A v hodinovej kapacite je začarovaná aj finančná návratnosť či zjednodušene povedané, komerčnosť. Pri kúpaliskách je to ich poslanie – zarábať peniaze. Bazén ako športovisko je službou mesta, prípadne štátu pre športovcov, občanov, žiakov základných a stredných škôl pre výučbu, tréning, kondičné plávanie. Jeho poslaním nie je zárobok.

Aký by mal teda byť piešťanský bazén s krytou plavárňou, kto naň zabezpečí projektovú dokumentáciu a kto ho postaví?

Začnem od konca otázky. Prvotnú projektovú dokumentáciu, štúdiu zabezpečujeme pre mesto my – OZ Bazén Piešťany. To je aj záruka, že bude spĺňať prísne kritériá FINA, a tým i požiadavky Slovenskej plaveckej federácie, v našom prípade pre športové plávanie a vodné pólo.

Bazény podľa projektu budú dva. Jeden plavecký s rozmermi 25×21 metrov a hĺbkou 1,8 m. Bazén bude mať osem dráh, každá so šírkou 2,5 m.

Ďalej tu bude malý výučbový bazén s rozmermi 15×5 m a hĺbkou vody 0,6 až 0,9 m. Po dĺžke plaveckého bazéna je navrhnutá malá tribúna určená pre športovcov.

Na vstupnom priečelí je projektovaná otvorená galéria pre rodičov, ktorí čakajú na deti počas tréningu, či pre divákov s kapacitou zhruba päťdesiat osôb. V zázemí sa bude nachádzať priestor pre jednoduchý bufet či malé regeneračné centrum.

Ide o stavbu prísne podriadenú svojmu účelu využitia. S modernou technológiou s kapacitou bazénovej techniky, ktorá by sa mohla v budúcnosti rozšíriť o prístavbu na rekreačné účely.

Dokonca i obeh vody je v zmysle súčasných environmentálnych požiadaviek. Bazén bude plnený vodou zo studne a po jej obmene sa vráti späť do zeme formou vsakovania. Tu sme využili vrty, ktoré realizovalo mesto ešte v roku 2012.

Aké sú náklady na projekt, koľko bude stáť ročne jeho prevádzkovanie a aká bude jeho kapacita využitia?

OZ Bazén Piešťany zabezpečil po finančnej stránke štúdiu. Projekt pre územné rozhodnutie by už malo zabezpečovať mesto ako stavebník. Náklady na výstavbu by nemali mesto zaťažiť sumou viac ako 3,5 milióna eur, náklady na prevádzku okolo 240-tisíc ročne. Na prevádzku by sa z väčšej časti malo zarobiť zo vstupného a prenájmu, ako to je doteraz v krytej plavárni, ktorú prevádzkujeme. Vypočítaná možná kapacita plavárne je 250 návštevníkov za hodinu.

O aký druh súťaží v plávaní či vodnom póle by sa po dostavbe plavárne mohli Piešťany uchádzať?

Určite o súťaže mládežníckych kategórií, hlavne od žiakov až po juniorov. Ale tiež súťaže dospelých vrátane kategórie masters, súťaže plavcov „na dôchodku“, ktoré sú dnes v Európe veľmi populárne. Na všetkých týchto súťažiach sa schádza veľké množstvo účastníkov. Tí by sa potrebovali niekde ubytovať, niekde najesť a niekde si spoločensky posedieť s priateľmi či súpermi, a to je forma turizmu, ktorá by v tomto prípade nebola viazaná na kúpele.

Kto by mal podľa vás mestskú plaváreň prevádzkovať?

Sme skupina ľudí, ktorá má schodené bazény po celej Európe, a vieme, ako má vyzerať. Máme skúsenosti aj s prevádzkovaním plavárne, nakoľko sme momentálne v podnájme v ADELI centre (bývalý hotel Sorea) a bazén prevádzkujeme už štvrtý rok. Ak by teda prišla požiadavka, že sa po dostavbe máme o plaváreň starať, sme ochotní túto zodpovednosť zobrať na seba.

Kedy by mohli mať Piešťanci plaváreň k dispozícii?

To je otázka skôr na miestnych politikov a vedenie radnice, ale ja verím, že kým sa skončí toto volebné obdobie, mohla by už stáť. Z našej strany sme zabezpečili podporu aj od Slovenskej plaveckej federácie (SPF) a Slovenského olympijského a športového výboru. Stretnutie primátora a prezidenta SPF sa uskutoční v najbližších dňoch.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav