December sa blíži a s ním aj zima, snežiť môže už čoskoro

  • počasie / Spravodajstvo
  • 23. novembra 2019, 11:12

Tohtoročný november je v našich končinách mimoriadne teplý. Viacerí odborníci predpovedajú, že môže byť najteplejší v doterajšej histórii meraní. Sneženie ale môže doraziť už čoskoro, črtá sa príchod zimy.

(Autor: anm)

Výskyt snehovej pokrývky v novembri je na Slovensku bežný. Priemerný dátum prvého dňa so snehovou pokrývkou je na väčšine územia Slovenska už od 1. novembra. 

Napríklad priemerná výška snehovej pokrývky k dnešnému dátumu je v nízkych polohách okolo 2 cm, vo vyšších polohách je to viac ako 10 cm. Snehu v tohtoročnom novembri chýba, dôvodom sú mimoriadne nadpriemerné teploty.

Sneženie môže doraziť už začiatkom decembra

S ochladením, ktoré by malo doraziť v prvej polovici decembra už rátajú aj viaceré meteorologické modely. A rátajú aj s vysokou pravdepodobnosťou výskytu snehovej pokrývky, ktorá sa môže vytvoriť už aj v nížinách.

Intenzita sneženia a ani jeho rozpoloženie sa zatiaľ určiť nedajú, no pozitívne správy pre milovníkov zimy sú, že sneženie je už na dohľad.

Víkend zatiaľ výrazné ochladenie neprinesie

Na západnom Slovensku bude víkend veterný. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa pred vetrom pre niektoré okresy aj Trnavského kraja.

„Ojedinele sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo rýchlosť 65 – 85 alebo priemernú rýchlosť okolo 12 až 15 m/s.Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varujú meteorológovia. Výstraha platí do nedele do 18:00.

imeteo.sk/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava