Piešťanské ženy sa otužujú, vytvorili komunitu

Bežní obyvatelia Piešťan spravidla registrujú, že otužilci, alebo takzvané ľadové medvede, organizovane vstupujú do studených vôd Váhu vždy „na Štefana“ a pri príležitosti narodenín jedného z najznámejších domácich otužilcov, dnes už nebohého Karola Kevana. Otužovanie však nie je len o jedinom vstupe do vody vo vysekanom ľade. A rozhodne sa mu nevenujú len muži. Po novom v Piešťanoch funguje jedinečný spolok – ženský otužilecký klub. Porozprávali sme sa s jeho zakladateľkou Sofi Szoke.

Pod dohľadom skúseného otužilca ženy neváhajú vkročiť do studených vôd Váhu. Foto: sofistica.sk

Ako vznikla myšlienka založiť ženský otužilecký klub?

Jednoducho. Začala som sa otužovať na podnet kamaráta Roba, ktorý mal za sebou spokojnú prvú sezónu. V marci 2018 som splnila jeho výzvu na vstup do Váhu a ponorenie na jednu minútu. Potom som začala chodiť celú nasledujúcu sezónu, kde sa nám podarilo ísť aj niekoľkokrát do ľadu. Začalo sa otužovať veľa ľudí, stal sa z toho trend. Ale poznala som len samých chalanov. Povedala som si, že je nevyhnutné inšpirovať ďalšie ženy a reprezentovať túto lacnú a zdravú metódu naďalej v rámci „amatérskeho klubu“. V auguste 2019 vzniklo občianske združenie Sofistica a s ním aj otužilecký klub. Túžba po spoločnosti a zdieľaní informácií a skúseností sa stala realitou. V septembri sme zorganizovali prednášku, predstavili Wim Hof metódu a išli spolu prvýkrát do vody. Prišlo 22 ľudí.

Pre aké ženy je klub určený? Musia mať členky s otužovaním sa skúsenosti?

Pre všetky, čo sa chcú pridať. Vekovo sme sa stretli od osem do 64 rokov, z toho väčšina skúsenosti nemala. Ženám, ktoré sa chcú k nám pridať, nekladieme žiadne podmienky. Samozrejme, dôležité je zvážiť svoj zdravotný stav. Pokiaľ majú záujemkyne akékoľvek zdravotné problémy akútneho či chronického charakteru, je vhodné poradiť sa so svojím lekárom. Pripomínam, že sme amatérsky klub, zatiaľ nemáme členku s lekárskym vzdelaním, verím, že sa nejaká pridá. Obohatilo by to kvalitu nášho tímu. Rada by som povedala, že s nami chodieva do vody spomínaný kamarát Robo, ktorého sme povýšili na inštruktora. Nie vždy sa mi podarí prísť na tréning a je dobré mať v rámci bezpečia „po ruke mužskú silu“. Spomínam to, aby čitatelia rozumeli, prečo je na fotkách ženského klubu.

Ako začínajú s otužovaním sa ľudia, ktorí sa podobným aktivitám predtým nevenovali?

Je osvedčené začať postupným vystavovaním tela chladu. My sme to načasovali od konca leta, s postupným chodením do Váhu, s cieľom vydržať celoročne. Samozrejme, otužovať sa dá rôznymi spôsobmi. Studené sprchy, striedanie teploty vody počas sprchovania, spanie pri otvorenom okne, ľahšie odievanie, športovanie, častý pobyt na čerstvom vzduchu, atď. Každý si vyberie, čo mu vyhovuje. Najlepšie je opatrne skúšať, čo vám sedí a prospieva. Vidieť rozdiel medzi vašim opúšťaním komfortnej zóny a tým, čo vám už škodí. Veľmi dôležité je mentálne plánovanie, t. j. nastavenie a naladenie sa na to, čo vás čaká. Potom je to len opakovaný tréning.

Ako dlho trvá, kým sa zo začiatočníka stane človek, ktorý vlezie do vody vo vysekanom ľade?

To sa dá dosiahnuť pomocou dýchacích techník v podstate okamžite. Je možné, aby úplný začiatočník pod riadeným vedením išiel do ľadu. Zažila som Ázijca, ktorý v živote nevidel ani sneh, ako s kolegami Slovákmi vliezol do vysekanej diery v ľade zamrznutého štrkoviska na Hornej Strede. Pobudol tam tri minúty s úsmevom na tvári. To, že si potom nevedel obliecť od triašky gate, bola druhá vec :). My sme sa na to pripravovali asi štyri mesiace postupným chodením do vody od jesene do zimy, kým v prírode ľad bol.

Je možné pripojiť sa ku klubu kedykoľvek alebo to treba ešte pred začiatkom zimy?

Ako som už spomínala, v klube sú vítané nové členky kedykoľvek. Ak zmeškali informáciu o tom, že klub vznikol, nestihli to pre akúkoľvek príčinu alebo nemajú s kým chodiť, môžu sa pridať. Zatiaľ fungujeme ako spoločenstvo, takže stačí vyhľadať našu facebookovú stránku alebo ozvať sa prostredníctvom e-mailu, telefónu, ktorý je uvedený na webe. Každému, čo vyhovuje. Budeme sa na vás tešiť. Nenechajte sa odradiť obdobím, skúsiť to môžete aj v zime. Pomôžeme vám.

Aká je konkrétna činnosť klubu? Prečo je dobré otužovať sa v skupinách?

Našou činnosťou je aktuálne spoločné kúpanie sa a spoločné vzdelávanie sa. Chystáme ďalšiu prednášku aj na príbuzné témy k otužovaniu. Zahŕňa to vzájomnú motiváciu, podporu a zdieľanie skúseností. Časť žien z klubu chodí otužovať aj samostatne cez pracovný týždeň. Posielame si fotky v rámci spoločnej komunikácie a to nás ťahá ísť do vody častejšie. Skupina je určite bezpečnejšia a komfortnejšia ako individuálne ísť do vody. Boli momenty, keď sa do skupiny pridali nové ženy a v kolektíve svoj prvý vstup do vody bez problémov a zaváhania zvládli. Vládne tam kolektívne vedomie, ktoré vás ovplyvňuje, či chcete alebo nie. Človek je tvor spoločenský, je to väčšia zábava.

Čo vám dáva otužovanie sa?

Pre mňa sa stalo súčasťou životného štýlu. Dáva mi reset, telesný aj mentálny. Núti vás to byť tu a teraz, čo sa v dnešnej unáhlenej dobe vytráca. Ľudia často myslia dopredu, čo ešte neurobili alebo čo ich ešte čaká. Toto vás zastaví, spojí s prírodou a vlastným telom. Ďalej mi to pomáha v regenerácii. Pracujem ako kondičná trénerka a s klientmi často cvičím. Po náročnom tréningu je skvelé osviežiť sa studenou vodou. Eliminuje to svalovú horúčku. Vďaka pravidelnému otužovaniu sa ste oveľa pokojnejší a vyrovnanejší človek. Pokiaľ necvičíte, je v otužovaní veľký zdravotný benefit. Celkovo mi to dalo väčšiu vnútornú aj fyzickú silu a nových priateľov.

Alexandra Mathiasová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav