Duševný svet zvierat je bohatý

Istá piešťanská lekárka pôsobila na Aljaške. Rada pozorovala z okna ambulancie cestu, čo sa zvažovala k nemocnici. Prečo? Keď napadol sneh a autá ju vyšmýkali, s obľubou sa dole kopčekom spúšťali na zadkoch ako na sánkach čierne havrany. Škriekali pritom od radosti, pišťali ako malé deti.


Viera Dusíková (Autor: red)

Havrany boli veľmi hravé. Sedávali na elektrickom vedení a obzerali si svet z výšky. Len tak sa nudili. Po chvíli sa jeden spustil dolu hlavou a otočil sa ako gymnastka na hrazde nazad do pôvodnej polohy. Druhý sa na neho pozeral a urobil to isté. Tretí urobil premet dvakrát a zamával šťastne krídlami. Všetci druhovia ho odmenili hlasným a šťastným krá-krá-krá.

Len pred nedávnom som čítala, že vedci v Novej Kaledónii vrany skúmajú. Zistili, že naozaj pociťujú radosť podobnú tej ľudskej. V siedmom nebi sú tam teda nielen potápači, ale aj vrany. Vedci vrany učia, že napravo na stole je v škatuli veľká odmena a naľavo malá. Potom dajú škatuľu do stredu stola. Takže vrana môže predpokladať odmenu pol na pol. Vlastne nevie, aká odmena ju tam čaká. Ale…

Bádatelia zistili, že ak sa vrana cíti optimisticky, bude škatuľu pokladať za plnú a s radosťou sa na ňu vrhne. Ak ale vrana nemá náladu, bude jej to trvať dlhšie, ba dokonca sa na ňu vykašle. Čo z toho vyplýva? Duševný svet zvierat, vtákov a všelijakého živočíšstva je bohatý a môže byť nám ľuďom veľmi podobný.

V okamihu, ako píšem tieto riadky, počujem chrápanie nášho znudeného psa, ktorý leží neďaleko môjho stolíka natiahnutý za fotelou. A tak vstávam, beriem vôdzku (mimochodom, kto vymyslel toto slovo, musel mať asi otrasený duševný vývoj) a idem s ním von.

Ten sa teší! A ako len vyskakuje – aj meter do výšky. Ak by som mala švihadlo, určite by skákal raz na zadných, raz na predných a vydával by pritom zvuky s vysokou frekvenciou. Šťastný ako blcha.

Ak teda aj vy máte doma nejakého psa, mačku, kanárika, škrečka, holuba či prasa, prestaňte čítať tieto riadky, zdvihnite sa a urobte im radosť. Nech si pištia, škriekajú, mňaukájú, kikiríkajú či krochkajú blaženosťou.

A ak nemáte zvieratko, uvarte chutný obed či večeru. Uvidíte, koľko radosti sa bude zračiť v zreniciach vašich polovičiek. Keď budú mať plné brušká, začnú sa podobať svojou náladičkou na havrany z Aljašky hompáľajúce sa na elektrických drôtoch a šmýkajúce sa dolu cestou. Pridajte sa k nim. A užite si tú chvíľu!

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava