Recept: Rybie filé s hráškom a syrovou omáčkou

  • Recepty
  • 17. novembra 2019, 18:00

Mäso z rýb či už morských, alebo sladkovodných, patrí spolu aj so zeleninou a ovocím k dôležitým prvkom zdravej výživy. Odborníci zastávajú názor, že by malo byť zaradené do jedálnička minimálne dvakrát do týždňa, nakoľko obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Sú to hlavne kyseliny Omega 3 a Omega 6 dôležité pre zdravý kardiovaskulárny systém, vitamín D pre zdravý vývoj kostí, ale sú to aj iné vitamíny, napr. A, B12, minerály či stopové prvky, ako napr. fosfor, jód, draslík a železo.


Ryby sú zdrojom Omega 3 a 6 mastných kyselín. (Autor: sn)

Rybacie mäso by mali konzumovať hlavne deti, seniori, ale aj ostatná populácia. Rozličné druhy rýb umožňujú nespočetné množstvo variantov kuchynského spracovania, pričom vysmážanie by sme mali určite vynechať. Odporúča sa grilovanie so zeleninou, dusenie, zapekanie či príprava na pare.

V dnešnom recepte si pripravíme rybie filé s hráškom a syrovou omáčkou.

Suroviny:

6 ks rybieho filé

150 g masla

1 vrecko mrazeného hrášku

asi 100 g syru Niva

2 ks syra Bambino

600 ml mlieka potrebné na namočenie ryby, omáčku, zemiakové pyré

soľ, korenie na ryby, olivový olej, vegeta, cesnak podľa potreby

Postup:

Rybie filé namočíme do mlieka približne na dve hodiny. Potom mlieko vyžmýkame, filé osolíme, posypeme korením na ryby. Dáme na pekáč, pofŕkame olivovým olejom a podlejeme malým množstvo vody. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia, necháme prejsť varom a dopečieme asi 20 minút.

Cibuľu nakrájame na drobné kúsky, speníme na masle, pridáme rozmrazený hrášok a podusíme, kým nezmäkne.

Do zohriateho mlieka v množstve asi 450 ml vytlačíme syr Bambino, nastrúhanú Nivu, pridáme vegetu, roztlačený cesnak a za stáleho miešania ďalej zohrievame, pričom ešte syr rozšľaháme v mlieku metličkou. Krátko pred bodom varu odstavíme.

Zemiakové pyré pripravíme obvyklým spôsobom. Zemiaky nakrájané na kocky uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom vodu zlejeme, pridáme mlieko a rozmixujeme tyčovým mixérom. Na vrch pyré dáme kúsky masla.

Na tanier dáme porcie rybieho filé a uduseného hrášku. Filé polejeme omáčkou. Pridáme zemiakové pyré. Dozdobíme rajčinou, citrónom či cibuľkou, kreativite sa medze nekladú.

Dobrú chuť!

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Zničený hrací prvok na detskom ihrisku v Mestskom parku v Piešťanoch nahradili novým. Ten predošlý zdemoloval strom, ktorý na preliezačku…
  • 15.10.2025, 23:09
  • Piešťany / Spravodajstvo
Mesto Piešťany včera prinieslo nepríjemnú správu o uzatvorení Kolonádového mosta v Piešťanoch, národnej kultúrnej pamiatky, ktorá slúži iba peším. Vstup…
  • 16.10.2025, 00:46
  • Piešťany / Spravodajstvo
V Piešťanoch sa začína realizácia projektu, na ktorý deti aj učitelia čakali dlhé roky. Rekonštrukcia dopravného ihriska v areáli Materskej…
  • 16.10.2025, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je streda 15. októbra. Tento deň je Dňom bielej palice, Svetovým dňom vidieckych žien a Svetovým dňom umývania rúk.…
  • 15.10.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 16. októbra. Tento deň Svetovým dňom potravy a Svetovým dňom chrbtice. Meniny má Vladimíra.
  • 15.10.2025, 23:15
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 16. októbra 2025
Meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga