Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 17. novembra 2019, 12:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, sloboda je neprítomnosť donucovania. Stručná definícia filozofického slovníka. V živote je však tento pojem omnoho zložitejší. Filozoficky aj prakticky. Aby sa mohla sloboda do života aplikovať, musí ju jedinec i spoločnosť poznať. Žiť v stave obmedzeného priestoru pohybu, myslenia, vyjadrovania znamená neslobodu. Diktát, na ktorý sa dá zvyknúť, ale nikdy nie ho prijať.


Jano Babič. (Autor: red)

Ľudstvo sa v celej histórii bránilo diktátu a svojvôli vládnej moci. Najsilnejšie diktatúry padli, pretože jednou z bytostne dôležitých túžob je túžba po slobode. Jednou z bytostne dôležitých podmienok k životu sloboda. Sloboda je jednou zo základných spoločenských hodnôt. Žiť pod nátlakom a vo vnucovaní názorov, hraníc, ideológie je pre človeka neprijateľné.

Pred tridsiatimi rokmi sme to dokázali. Zrušili sme diktatúru a nastolili demokraciu. Žijeme v slobode a máme právo sa slobodne rozhodovať. Treba mať však na pamäti, že hranica medzi slobodou a neslobodou je krehká ako mydlová bublina. Sme zodpovední sami za seba. A to sme sa, zdá sa, ešte nenaučili. Boj o slobodu sa nikdy nekončí. Treba s ňou narábať opatrne a zodpovedne v každodennom ohľade. Hodný slobody je ten, kto si ju vybojuje.

Sloboda je základným atribútom existencie a vývoja kultúry a umenia. Každá ideologicky riadená a vnucovaná kultúra sa stáva nástrojom svojvôle. Obdobie po roku 1948 bolo aj u nás obdobím ideologického nátlaku. Preto sa dá považovať za zázrak, že sa aj v tomto čase hral u nás džez, ba dokonca sa i vyvíjal.

S úctou a obdivom si pripomenieme osobnosti, ktoré sa zaslúžili o tento zázrak. Podoby džezu 17. novembra venujeme týmto odvážnym hlásnikom džezu vo východnej Európe. Mená ako Karel Velebný, Laco Déczi, Eva Olmerová, Ladislav Martoník, Pavel Polanský, Vlasta Prúchová, Ladislav Gerhardt, Karol Ondreička, Gabriela Hermélyová a mnoho ďalších sú symbolmi hudobného prejavu, ktorý bol prijímaný vládnou mocou ako ideologicky škodlivý. Hlavne preto, lebo džez je slobodná hudba slobodne sa vyjadrujúcich umelcov. A hlavne prišla zo slobodného sveta, ktorý označovala vláda totalitného režimu za neprijateľný. V relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany predstavíme protagonistov obdobia „džezu za železnou oponou“.

Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava