Blatový pochod – Piešťanci navštívili aj Soroš(a)

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Piešťany / Spravodajstvo
  • 16. novembra 2019, 20:35

Neuveriteľných 41 rokov sa v dobrej kondícii dožil Blatový pochod. Obľúbenú turistickú akciu, ktorou sa končí letná a jesenná sezóna v Piešťanoch si naplno užili nielen našinci,ale aj turisti z Hlohovca, Pezinka, Bratislavy, Trnavy či Červeníka. Prechádzku a pri trénovanejších jedincoch aj poklus pestrými farbami hýriacou prírodou zvládlo ľavou zadnou sedemdesiat účastníkov. Medzi nim boli aj štyri deti z turistického krúžku zo Základnej školy M.R. Štefánika v Piešťanoch.


Na turistiku sa vybrali aj školáci z Piešťan. (Autor: vd)

Pochod začal trocha rozpačito, pretože počasie ráno neveštilo nič dobré. Po daždi a silnom nočnom vetre z piatka 15. na sobotu 16 novembra sa niektorí turisti rozhodli ostať radšej doma pod perinou. No tí čo nezaváhali, prežili deň na plné obrátky. Trasy boli rôzne počtom kilometrov aj štartom, len cieľ bol skoro jednotný – končilo sa v Hlohovci na Jašteri. 

Štart mala táto skupinka z Jalšového.

Najvytrvalejší turisti  mali pri huspenine či slepačej polievke v nohách 35 kilometrov, ďalší 27, 20, 15 či 10 kilometrov.

To už pokročili ďalej do lesa…

Tí, čo nepoznajú hory v okolí Hlohovca sa mohli dozvedieť, že okrem známych miestnych názvov Plešiny, Havran, Holý vrch, Lomec, Chrústové,  Studená dolina je tu napríklad aj lokalita zvaná Soroš.  Takže Piešťanci sa zastavili aj „u Soroša“, aj keď iba na skok a bez prítomnosti miliardára.  

Mucha si to naplno užívala – riskovala až skon od únavy. Prežila.

 Zaujímavosťou bolo tiež, že v polovici novembra ešte stále v našich lesoch vykúkajú hríby spod lístia.  Po ceste bolo plno pekných, miestami už troška zmrznutých šípok a tiež trocha blata, ba v závere bol na chodníku aj jeden zajačí chvostík. Pochod sa síce volá blatový, no niektoré turistické topánky akoby blato odpudzovali, na Jašter došli podaktorí v takmer čistých vibramách.

Na Jašteri bol cieľ, tu rozdávali piešťanskí turisti diplomy a medaile.

Nálada bola super, každý si užil peknú sobotu – nakoniec bez dažďa a pri Hlohovci aj s krásnym slnkom nad panorámou mesta.  Podujatie organizoval Klub slovenských turistov Bezovec Piešťany. Nezaobišlo sa bez odmeny – upomienkovej medaile a  turistického preukazu. Horám zdar!

Tu sa už čakalo na autobus z Hlohovca do Piešťan.
Aj takto zamatovo machovo-hríbovo tam bolo.
Lesná ruža z húb .

foto Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav