V Dome umenia spomínali na Horníčka

Do konca novembra budú Zrkadlovú sieň Domu umenia Piešťany zdobiť fotografie a úryvky z knihy Pavla Koppa s názvom Chvilky s Itálií. Spoluautorom knihy, konkrétne autorom textu, sa stal známy český herec Miroslav Horníček. A práve o ňom sa rozprávalo v stredu 6. novembra na slávnostnej vernisáži výstavy.

Pavel Kopp podpisoval fotografie Miroslava Horníčka. foto: autor

Fotograf Pavel Kopp pred viac ako tridsiatimi rokmi dostal ponuku, že jeho fotografie z pracovných ciest v Taliansku môžu byť vydané knižne, ak bude snímky sprevádzať kvalitné písané slovo. Rozhodol sa preto požiadať o spoluprácu majstra slova, herca, spisovateľa, glosátora a humoristu, dnes už zosnulého Miroslava Horníčka.

Počas stredajšej vernisáže v Dome umenia Kopp divákom prezradil, ako prebiehalo prvé stretnutie. Zaspomínal, ako prišiel do Horníčkovho domu, ako mu ten sľúbil, že sto strán textu napíše v lete na chalupe, ak bude pršať. A ako z toho dôvodu fotograf celé leto dúfal, že bude pršať a Horníček bude môcť písať.

Podarilo sa a majster slova napokon snímky otextoval, pričom jeho manželka vraj povedala, že niektoré texty sú to najlepšie, čo kedy napísal. Spolu s fotografiami teda putovali do vydavateľstva, kde štyri roky čakali na vydanie, pretože tam ho stále odkladali vraj „pre nedostatok papiera“. Až veľká zhoda náhod napokon stála za tým, že knihu sa podarilo vydať v obrovskom, takmer 100-tisícovom náklade.

Kopp spomínal, ako sa vďaka knihe v porevolučných rokoch stal veľvyslancom v Taliansku. Pripomenul mnohé príhody a, samozrejme, zaspomínal aj na to, ako za ním prišli manželia Horníčkovci a spoločne sa stretli s talianskou herečkou známou aj zo slovenského filmu Perinbaba, Giuliettou Masina.

Návštevníci si okrem prezentácie, počúvania príbehov a vnárania sa do atmosféry spomienok mohli sami prečítať úryvky z knihy a prezerať si talianske fotografie. Na záver slávnostnej vernisáže Kopp prečítal tri príbehy, inšpiratívne autorské texty Miroslava Horníčka, ktoré v mnohých prebudili tok myšlienok. Štrnástim šťastlivcom sa podarilo získať fotografiu Horníčka s podpisom, ku ktorému pribudol aj podpis Koppa.

Fotografovi sa v kúpeľnom meste a jeho Dome umenia veľmi páčilo. „Priestory sú nádherné, veľmi sa mi to tu páči a som rád, že som sa po rokoch opäť mohol pozrieť do Piešťan, ktoré rozkvitli. Budem sa sem rád vracať,“ skonštatoval.

Výstavu Chvilky s Itálií si môžete prezrieť do konca novembra. 

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel