Polícia varuje pred podvodníkmi s odberom elektriny na internete

„Ak naletíte podvodníckej stránke na internete budete viac platiť za elektrinu a podvodníkom budete musieť zaplatiť stovky eur,“ upozorňuje polícia na svojej stránke na sociálnej sieti Hoaxy a podvody – Polícia SR. A ako ďalej polícia doplňuje, tak toto výhodný „biznis“ pre dôverčivého zákazníka podvodníckej stránky určite nebude.


Podvodná stránka podvodné zákaznícke recenzie (Autor: Hoaxy a podvody - Polícia SR)

O niečo podobné sa rôzne podvodné stránky pokúšajú už roky. Neznáme weby vám odrazu ponúkajú ako ušetriť v rôznych oblastiach. V tomto prípade pri odbere elektriny.

„Pozor, na prvý pohľad je zrejmé, že ide o podvod. Všimnite si „dokonalú“ fotku elektrikára. Pokračujte dole na recenzie, komentáre „spokojných“ zákazníkov. Nie sú vôbec prepojené na reálne profily, napríklad na Facebooku. Samotná adresa https://unique-blog-for-everybody.co.pl napovedá, že asi nejde o štandardný obchod. V takýchto prípadoch ste nútení zadať detaily zo svojej karty, prípadne priamo odoslať peniaze, no produkt nikdy neuvidíte,“ informuje polícia.

Ak naletíte môžete skončiť ako niektorí českí zákazníci, ktorí si podobné prístroje kúpili, lenže sa im spotreba elektriny ešte viac zvýšila.

Nakupujte iba v serióznych internetových obchodoch. Pre niekoho môže byť ťažké sa medzi nimi zorientovať. Overte si, či je na webe obchodu jeho riadna adresa, telefonický kontakt, obchodné podmienky, či má stránku na Facebooku s recenziami od reálnych ľudí, zadajte jeho meno do Google a zistite, čo sa o ňom píše na webe.

My v redakcii sme adresu policajtmi zverejneného webu zadali do vyhľadávača, ktorý identifikuje webovú stránku podľa IP adresy a domény, kde je stránka registrovaná. A vyhľadávač nám prezradil, že stránka je registrovaná v USA, údaje o majiteľovi stránky sú utajené a vznikla v septembri tohto roka. Čo sú jasné znaky podvodníckych webových stránok, ktorých vlastník sa nedá dopátrať.

Preto i mi radíme, nenaleťte, a ak nejde o všeobecné známych obchodníkov, a zároveň ide až o do oči bijúci výhodný „biznis“, všetko si riadne overte. Skôr ako si narobíte materiálne škody, pripadne prídete o finančné prostriedky.

Nikdy nezabudnite na skutočnosť, že úspešnosť podvodníka je v priamej úmere s jeho zdanlivou dôveryhodnosťou.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín