Piešťany si našli cestu do Indonézie aj cez filmy

Duchovná cesta boja, List z Prahy, Očami duší a Čo sa stane s láskou – to sú názvy indonézskych filmov, ktoré mohli diváci uvidieť počas dvoch dní v kine Fontána v rámci prvého ročníka Indonézskeho filmového festivalu. Otvorili ho v utorok 5. novembra za prítomnosti veľvyslankyne Indonézskej republiky na Slovensku.

Súčasťou filmového festivalu bola ukážka indonézskej gastronómie. foto:autor/md

Hostí privítala riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová, galerista Martin Valo pospomínal výstavy inšpirované Indonéziou a po príhovore veľvyslankyne sa slova ujal viceprimátor Piešťan Michal Bezák. Všetci sa spoločne tešili na spoluprácu a hlavne na štyri filmy, ktoré v rámci festivalu premietli. Súčasťou podujatia bola ochutnávka tradičných indonézskych pokrmov. Nechýbali cukrovinky z kokosu či tekvice a tiež zeleninové šaláty či jednohubky. Počas festivalu bolo možné vyplniť dotazník, ktorý bol orientovaný na reálie Indonézskej republiky.

Slávnostné príhovory v úvode filmového festivalu. Foto Viera Dusíková

„Veľmi pekné odozvy sme mali aj od ľudí, ktorí v lete videli vystúpenia indonézskych tanečníc a hudobníkov v Hudobnom pavilóne v mestskom parku,“ uviedla Jurčová. Nádherné farebné kostýmy, perá, bohato zdobené odevy aj šaty jednoduchšie, perá, rekvizity. To všetko zažili Piešťanci počas Indonézskeho dňa v Hudobnom pavilóne na konci augusta. Tance zo Sumatry, Bali, Komoda, Jávy a Bornea nie sú našincom príliš známe.

Piešťanci v lete obdivovali tance aj kostýmy Indonézie. Foto Miroslav Dusík

A práve preto ich ľudia, ktorí naplnili hľadisko, pozorovali s údivom, fotili a natáčali na mobily či fotoaparáty. Rovnako nie je známa našincom indonézska kinematografia. Prvý film bol o osirelom chlapcovi Adilovi, ktorý sa spolu so svojimi dvomi vernými priateľmi túži dostať na zápas v bojovom umení. Má však nepríjemného súpera, ktorý sa vyznačuje šikanou. Až neskôr, keď sa chlapcov ujme skúsený učiteľ-bojovník, ktorý ich naučí kráčať duchovnou cestou k víťazstvu, stanú sa malí bojovníci úspešnými a Adil turnaj vyhrá. Ďalšie tri snímky boli o odpustení a vysporiadaní sa s minulosťou, o magickej ceste a emocionálnom spojení sestry a brata – dvojičiek, z ktorých chlapec umiera a dievča hľadá samu seba medzi realitou a predstavivosťou, stratou a nádejou.

Krásne kostýmy, krásne farby aj tanečníčky. V lete si mohli Piešťanci vychutnať nádherné vystúpenie tanečníc z Indonézie. Foto Miroslav Dusík

Záver festivalu patril filmu Čo sa stalo s láskou, kde sa po rokoch zídu dvaja niekedy zamilovaní ľudia, aby si spomenuli na stredoškolskú lásku, po ktorej ostali v duši Cinty otázniky po odchode Rangga.

Pokrmy z Indonézie chutili návštevníkom filmového festivalu. Foto V. Dusíková

Od prvej návštevy mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyne Indonézie Adiyatwidi Adiwoso Asmady v apríli tohto roka sa spolupráca medzi Piešťanmi a Indonézskou republikou zintenzívnila, nadviazala na veľmi dobrú spoluprácu ešte v rokoch 2004-2009. „Od tejto návštevy a vďaka iniciatíve mestského kultúrneho strediska sa v Piešťanoch uskutočnili dve podujatia na vysokej kultúrnej a spoločenskej úrovni, ktoré zaujali širokú verejnosť. Bola to výstava z fotografickej tvorby bývalého ministra zahraničných vecí SR Pavla Demeša – Indonézia vo fotografii a v lete Deň Indonézie, keď tanečníci roztancovali celé mesto,“ povedala hovorkyňa radnice Drahomíra Moretová.

My sme si toto jedlo pomenovali – mäsko na paličke a vzadu sú vynikajúce zelené krehké kokosové venčeky. Rozplývali sa na maškrtnom jazýčku. Foto vd

Uplynulý týždeň sa teda uskutočnilo tretie významné podujatie, ktoré obohacuje kultúrny život v meste. Preto primátor víta takéto aktivity, vďaka ktorým sa môžeme oboznámiť s touto pre nás exotickou, ale veľmi priateľskou krajinou s bohatými kultúrnymi tradíciami.

Nádhera, čo poviete? Foto vd

„Vítam pokračovanie tejto bohatej spolupráce medzi Indonéziou a Piešťanmi, pretože si navzájom máme čo ponúknuť, máme navzájom čo ukazovať a spoznávať. Spolupráca by mala pokračovať predovšetkým v oblasti kultúry, ale možnosti sú aj v oblasti cestovného ruchu. Filmové umenie má v našom meste svoje významné miesto a určite si aj indonézsky film našiel svojich divákov,“ konštatoval primátor Peter Jančovič.

V úvode letného sprievodu šiel primátor mesta Piešťany Peter Jančovič, vedľa neho sa usmieva indonézska veľvyslankyňa. Foto md

Spolupráca v skratke

Mesto Piešťany má dlhoročnú tradíciu spolupráce s indonézskym veľvyslanectvom. Konali sa tu tieto aktivity:

Rok 2004: Predstavenie indonézskeho tanečného súboru.

V Piešťanoch zorganizovali veľký benefičný koncert Poznaňskej filharmónie pre obete tsunami v Indonézii, z ktorého výťažok putoval práve do tejto krajiny.

Rok 2005: Vystúpenie tanečníkov ako poďakovanie za podporu.

Rok 2009: Výstava na základe iniciatívy občianskeho združenia Pelangi a študentov štipendijného programu Darmasiswa, ktorí dlhodobo žili v Indonézii, a tiež výstava fotografií Gusti Made Aryanthu, ktorý žije na ostrove Bali.

Niekoľkokrát sa tu konali výstavy fotografií z Indonézie.

Rok 2015: Indonézsky fotograf Buce Buwantoro vystavoval v Galérii Fontána.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava