Včelí deň prilákal stovky návštevníkov

Už po tretí raz sa malí i veľkí návštevníci Elektrárne Piešťany mohli zoznámiť s včelárstvom a všetkým, čo sa včiel týka. V sobotu 9. novembra počúvali prednášky, ochutnávali med, ba dokonca vyrábali sviečky.

Súčasťou podujatia bola ochutnávka medov. (Foto: am)

Včelí deň, ktorý Elektrárňa organizuje spolu s občianskym združením Proapis, má dva rozmery. „Je to komunitná akcia pre celé rodiny i odborné podujatie pre včelárov, ktorí absolvujú prednášky. Spolupracujeme so Slovenským zväzom včelárov, prišiel aj jeho predseda a ďalší menší, no nemenej dôležití hostia a prednášajúci,“ povedala o podujatí Zuzana Tretinárová z Elektrárne Piešťany a prezradila, že za šesť hodín trvania podujatie navštívilo asi 700 ľudí, keď ešte ďalšie dve hodiny do konca zostávali.

Pre návštevníkov bola najdôležitejšia komunitná časť podujatia, kde si mohli prezrieť či zakúpiť tovar v predajných stánkoch. Nechýbali rôzne druhy medov, kozmetiky, ale aj sviečok. Súčasťou akcie boli i workshopy. „Ľudia si mohli vyrobiť sviečky, zdravé voskové obaly na jedlo, prípadne sa zahrať s drevenými náučnými hračkami,“ uviedla Tretinárová. Najmenší si užili aj predstavenie Medová rozprávka v podaní Divadla SpozaVoza.

No a kým odborníci diskutovali na témy ako včelie produkty a včelárske trendy, rodiny sa mohli dozvedieť čosi viac o aktuálnych problémoch vo včelárstve alebo čosi zo života včiel.

Cieľom podujatia je zvýšiť povedomie o dôležitosti včiel a ich nenahraditeľnej úlohe v ekosystéme. „V uplynulom období sme sledovali veľký úhyn včiel. Na prednáškach sme preto rozoberali pesticídy, prečo hnojiť či nehnojiť, prečo striekať a nestriekať a čo zabíja včielky. Vieme, že bez nich by nebolo nič,“ skonštatovala jedna z organizátoriek.

Práve preto sú teraz veľkou témou mestské včely. „Mesto je pre ne oveľa zdravším prostredím, pretože v meste sa nestrieka toľko, čo na vidieku. Tam keď zasadia napríklad rep ku, väčšinou ju aj hromadne striekajú. A taká včielka, keď si vezme jed z postreku, zomrie. A keď príde do kontaktu s jedom 10-tisíc včiel, zomrie ich takéto množstvo,“ povedala Tretinárová, ktorá pripomenula, že tento rok uhynula približne polovica včelstiev.

Zistilo sa však, že v meste sa strieka menej, je tam väčšia biodiverzita, vždy niečo iné kvitne a včela má možnosť po celý čas čosi zbierať. „Od jari chceme spustiť vzdelávací program, v rámci ktorého budú môcť základné a stredné školy prísť a zistiť, prečo sú včielky také dôležité, a pozrieť sa, ako žijú,“ doplnila Tretinárová.

Na terase Elektrárne majú totiž umiestnené dve včelie rodiny, ktoré si žiaci budú môcť bezpečne prezrieť spoza skla, ktorým sú výťah a schodisko na terase zasklené. Tento projekt sa pozdáva aj primátorovi mesta Petrovi Jančovičovi, ktorý v sobotu prisľúbil súčinnosť v podobe informovania škôl a odporúčania projektu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava