Cenu Antona Srholca získali osobnosti Novembra 89

Sobotným večerom, ktorý bol spojený aj s vernisážou výstavy Ozvena Novembra 89, si trnavská župa pripomenula zverstvá totalitného režimu a dôležitosť hodnôt, za ktoré spoločnosť štrngala v novembri 1989. Najvyššie ocenenie trnavského samosprávneho kraja, cenu slobody Antona Srholca, získali osobnosti Novembra 89.


Zľava J. Budaj, I. Radičová, trnavský župan J. Viskupič, M. Kocáb, B. Cmelík a Ľubomír Navrátil. (Autor: FB TTSK)

„Svedomie a srdce, tými sa riaď,“ tak znela rada, ktorú dal Anton Srholec, symbol viery v človeka a boja za politické a náboženské práva a slobody, Ivete Radičovej.

Tá si spoločne s Michaelom Kocábom, Jánom Budajom, Bohumilom Chmelíkom a Ľubomírom Navrátilom prevzala z rúk župana Jozef Viskupiča ocenenie za mimoriadny prínos k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu a za prejavy mimoriadnej občianskej statočnosti.

Ceny slobody Antona Srholca tento rok odovzdal župan osobnostiam, ktoré boli priamymi aktérmi Nežnej revolúcie a ktorým vďačíme za demokratické smerovanie našej krajiny i nášho kraja.

Cena slobody A. Srholca je pomenovaná po kňazovi a charitatívnom pracovníkovi, ktorý celý život zasvätil Bohu a boju za pravdu a spravodlivosť. V posledných rokoch svojho života sa angažoval hlavne v oblasti pomoci ľuďom z okraja spoločnosti.

Cena slobody Antona Srholca je najvyšším ocenením Trnavského samosprávneho kraja. Udeľuje ju jeho predseda za mimoriadny prínos k ochrane ľudských práv, k upevneniu demokracie a právneho štátu alebo za prejavy mimoriadnej občianskej statočnosti.

Tohtoroční držitelia ceny A. Srholca

Iveta Radičová, sociologička a predsedníčka vlády Slovenskej republiky. V časoch boja o demokraciu, počas nežnej revolúcie hovorkyňa Verejnosti proti násiliu.

Michal Kocáb, hudobník, občiansky aktivista a politik. V novembri 1989 spoluzakladal Občianske fórum. V rokoch 1990 – 1991 bol poslancom Federálneho zhromaždenia ČSFR. V ČSFR sa významne zasadil o odchod sovietskych vojsk. V októbri 1991 rezignoval na poslanecký mandát a odišiel z politiky.

Ján Budaj, slovenský politik, jeden z vedúcich predstaviteľov nežnej revolúcie. Vo volebnom období 2016 – 2020 pôsobí ako poslanec NR SR za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Bohumil Chmelík, je členom Kresťanskodemokratického hnutia. Vo voľbách 5. a 6. júna 1992 bol zvolený za poslanca Slovenskej národnej rady za KDH a po premenovaní Slovenskej národnej rady na Národnú radu Slovenskej republiky bol poslancom do roku 1994. Bohumil Chmelík je dlhoročným komunálnym politikom .

Ľubomír Navrátil, publicista a prekladateľ, organizátor novembrových protestov v Dunajskej Strede.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek