Finisáž ukončila výstavu malieb

Mesiac trvajúcu výstavu v piešťanskom Dome umenia slávnostne ukončili finisážou. V nedeľu 3. novembra sa v galérii stretli nadšenci výtvarného umenia a naposledy si prezreli diela Márie Bidelnicovej.

Zľava: Daniel Bidelnica, kurátorka výstavy Dagmar Srnenská a autorka malieb Mária Bidelnicová. foto: am

Mária Bidelnicová je reštaurátorka, maliarka, ale aj fotografka. „Výber vystavených diel je veľmi úzky. Keby ste raz navštívili ateliér manželov Bidelnicovcov, videli by ste tisíce a tisíce diel,“ prezradila v úvode kurátorka Dagmar Srnenská. Pozornosť však upriamila na to, že výstava bola rozdelená do dvoch častí.

Prvou bol súbor diel, ktoré sú kópiami známych obrazov, konkrétne v tomto prípade Clauda Moneta. Tieto kópie Bidelnicová vytvára už od svojich stredoškolských čias. „Pedagógom a usmerňovateľom jej umeleckého výrazu bol nestor slovenského moderného umenia Rudolf Fila. Ten svojim žiakom zadal, aby si vybrali známe diela a zobrazili ich verne ako kópie. Márii Bidelnicovej sa to stalo osudným, pretože odvtedy sa venuje aj tomuto tematickému okruhu,“ skonštatovala kurátorka. V Dome umenia vystavili kópie Moneta, ktoré slávny maliar tvoril vo svojej záhrade. Autorka sa okrem toho venuje aj maľovaniu van Gogha, Gauguina, Picassa a ďalších.

Oproti Monetovi boli v galérii vystavené tohtoročné diela autorky, ktoré nesú názov Relax. Podľa kurátorky ide o opak reštaurátorskej a kopiristickej tvorby. „Keď reštaurujete alebo robíte kópie, sú to hodiny a hodiny strávené nad milimetrovými a centimetrovými plochami. Preto je pochopiteľné, že umelkyňa potrebovala určitý relax a uvoľnenie svojej fantázie, rukopisu. Začala maľovať dynamicky, dramaticky, expresívne, spočiatku vychádzala z americkej gestickej maľby alebo expresionizmu 20. storočia,“ povedala Srnenská.

V závere finisáže vyzvala riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová k niekoľkým záverečným slovám Bolka Polívku, ktorý si výstavu prišiel prezrieť pred predstavením Klíště. „Vážení priatelia, otváram ukončenie tejto výstavy a zároveň končím otvorenie,“ pobavil prítomných Polívka.

„Celý večer sa nesie v znamení umenia Bolka Polívku a Márie Bidelnicovej. Spolu s manželom sú blízkymi priateľmi herca, navštevujú sa a takéto príjemné večery spolu mnohokrát vytvárajú. Symbiózu výtvarného a činoherného umenia mohli zažiť plnými dúškami aj v Dome umenia,“ dodala na záver jeho riaditeľka.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav