Z Piešťan do Trenčína po cyklomagistrále už čoskoro skutočnosťou

Sčítač na prvom úseku Vážskej cyklomagistrály z Hornej Stredy do Nového Mesta nad Váhom počas celého roka zaznamenal viac ako 88-tisíc ľudí. (Autor: asb.sk)

Zatiaľ najďalej je s budovaním národnej cyklistickej magistrály Trenčiansky samosprávny kraj. Ten získal na projekt ďalšie financie z operačného integrovaného programu Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch. Predpokladané náklady na výstavbu 21,2 kilometra dlhého úseku predstavujú 4,38 milióna eur a väčšiu časť zaplatí Európska únia.

Cyklotrasa sa napojí na dnes už jestvujúcu 13,4-kilometrovú cyklotrasu Horná Streda – Nové Mesto nad Váhom. Bude vedená prevažne popri Biskupickom kanáli, po obslužnej komunikácii Slovenského vodohospodárskeho podniku. Pri Trenčianskych Bohuslaviciach prejde cez most na druhú stranu kanála. Vodnú elektráreň Opatovce obchádza obslužnou komunikáciou s odklonom od hrádze kanála a vyústi v priemyselnej časti Trenčína na Záblatí.

Trnavský samosprávny kraj je najďalej v realizácii úseku národnej cyklomagistrály v úseku Horný Čepeň – Šulekovo. Predpokladané náklady na výstavbu sú 1,8 milióna eur. Zároveň chce Trnavská župa pokračovať aj v príprave ďalšej časti cyklotrasy od Šulekova po Piešťany. Na území kraja by tak malo ako súčasť národnej magistrály až pod Strečno časom pribudnúť 80 km cyklotrás.

K sieti cyklistických cestičiek na Považí majú zámer regionálne sa pripojiť aj Piešťany. Po štvorročnom období stagnácie, keď politickú scénu v kúpeľnom meste ovládal primátor Miloš Tamajka a politický klub Tomáša Hudcoviča s názvom Spoločne pre Piešťany, spolupráca s obcami v Piešťanskom okrese uviazla na mŕtvom bode. Po voľbách v roku 2018 sa nad budovaním cyklotrás pretkávajúcich región slnko opäť rozsvietilo.

I keď je to zatiaľ len v štádiu projektovej rozpracovanosti, už čoskoro by sa miestni cyklisti, ale i návštevníci kúpeľného mesta mohli dostať na bicykloch mimo frekventovaných ciest z Kostolca nad obcou Ducové či od rybníka Striebornica v Moravanoch nad Váhom až k vrbovskej priehrade Čerenec, ale aj do Veľkých Kostolian.

Ambíciu budovať z Piešťan cyklotrasu však majú i obce Veľké Orvište a Ostrov s pokračovaním do Novomestského okresu, čím by sa zabezpečila cyklotrasa z Piešťan až po jednu z najatraktívnejších historických pamiatok v regióne – hrad „krvavej“ grófky nad Čachticami.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín